Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2014 wrzesień"
0. Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę wódki „Starki” o pojemności 0,5 1, w cenie detalicznej 50,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto 25 ml „Starki”
10,00 zł
2,50 zł
5,00 zł
7,50 zł
1. HACCP to
organ normalizacyjny
amerykańska ustawa żywnościowa
norma jakości żywności
system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
2. Podczas uroczystego obiadu potrawy należy podawać w następującej kolejności:
przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
3. Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz
drobiu
ryb
podrobów
jaj
4. Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki spożywane przez dzieci w przedszkolu?
90%
75%
45%
60%
5. Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa?
Serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
Serwowanie zakąski wyporcjowanej na talerzu
Podanie karty menu
Podanie napoju gorącego w filiżance ustawionej na podstawce
6. Na zdjęciu przedstawiono

łyżeczkę barmańską
łyżeczkę do kawioru
łopatkę do homara
miarkę barmańską
7. Jaki będzie koszt studniówki dla 400 uczestników, jeżeli w ofercie restauracji wyznaczono stawkę 100,00 zł od osoby, a rabat dla szkół wynosi 5%?
38 000,00 zł
36 000,00 zł
44 000,00 zł
42 000,00 zł
8. Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat „Zdrowie na talerzu”, to działania zgodne ze strategią
dystrybucji
personalną
promocji
ceny
9. Ile energii dostarczy organizmowi człowieka 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli wartość energetyczna 100 g pasztecików wynosi 343 kcal?
1 372 kcal
343 kcal
1 029 kcal
643 kcal
10. Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g
3,00 zł
2,00 zł
4,00 zł
1,00 zł
11. Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu
na konferencję
na przyjęcie cocktailowe
na przyjęcie rodzinne zasiadane
na przyjęcie oficjalne państwowe
12. Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii?
Kolacja
II śniadanie
Obiad
I śniadanie
13. Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
Ryż zapiekany z szynką, brokułami i papryką
Pieczony kurczak w ziołach, sałata i pomidor, bułka grahamka
Fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
Makaron z serem twarogowym i szpinakiem
14. Do usług uzupełniających, świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów, nie należy
sprzedaż potraw na wynos
organizacja przyjęć
usługa cateringowa
występ kabaretowy
15. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie należy zaplanować
pumpernikiel, masło, herbatę z cytryną
chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód, herbatę owocową
płatki kukurydziane z mlekiem
16. Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione
serem
rybami
drobiem
wieprzowiną
17. Który składnik odżywczy, jest przekształcany i magazynowany w organizmie człowieka w postaci glikogenu?
Glukoza
Glutelina
Gliadyna
Globulina
18. Ile zapłaci grupa 40-stu studentów za obiadokolację, jeżeli cena 1 zestawu wynosi 20,00 zł, a zorganizowanym grupom udziela się rabatu w wysokości 10%?
880,00 zł
800,00 zł
720,00 zł
400,00 zł
19. Przedstawiony na zdjęciu sprzęt służy do

grillowania
bemarowania
tranżerowania
flambirowania
20. Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii

Ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg
Ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg
Ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg
Ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
21. Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem „Smaki dzieciństwa“, działał w ramach
reklamy prasowej
dystrybucji bezpośredniej
promocji sprzedaży
sprzedaży osobistej
22. W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać

zupę gulaszową
fondue serowe
sos pomidorowy
zrazy zawijane
23. Dzienne spożycie wody przez osobę dorosłą powinno wynosić
od 1 l do 1,5 l
od 2 l do 2,5 l
od 4 l do 4,5 l
od 3 l do 3,5 l
24. Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina

wzmocnionego
czerwonego
musującego
różowego
25. Normatyw surowcowy na 10 porcji filetów z dorsza w panierce przewiduje zużycie 1 000 g filetów. Ile surowca potrzeba do sporządzenia 100 porcji tej potrawy?
10,0 kg
0,1 kg
1,0 kg
100,0 kg
26. Która choroba jest efektem spożywania zbyt małej ilości białka w stosunku do zapotrzebowania organizmu?
Kwashiorkor
Pelagra
Krzywica
Szkorbut
27. W restauracji stwierdzono, że rosną ceny surowców. Głównymi odbiorcami usług zakładu są stali klienci. Jakie działania należy wykonać, aby utrzymać ceny oferowanych potraw na stałym poziomie i zysk restauracji?
Zmodyfikować kartę dań
Zmienić nazwę zakładu
Poszukiwać tańszych dostawców surowców
Wprowadzić gratisy przy zamówieniach powyżej 80 zł
28. Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw
z mięsa wołowego
z ryb morskich
z mięsa wieprzowego
z kaszy jaglanej
29. Wskaż produkty będące źródłem witaminy A (retinolu)
Szpinak i marchew
Masło i ser dojrzewający
Białko jaja i wątroba wieprzowa
Dynia i żółtko jaja
30. Która karta menu powinna być ofertą potraw i napojów podawanych podczas przyjęcia?
Karta dnia
Karta okresowa
Karta standardowa
Karta okolicznościowa
31. Która dieta zaleca nielimitowane spożycie białka, z wyłączeniem węglowodanów?
Diamondów
Atkinsa
Wegetariańska
Makrobiotyczna
32. Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
Mleko i jego przetwory
Warzywa i owoce
Cukier i słodycze
Produkty zbożowe
33. Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?

45,00 g
42,00 g
30,00 g
27,00 g
34. Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
niedobór fluoru
niedobór żelaza
nadmiar wapnia
nadmiar potasu
35. Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?
Sałatka drobiowa, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchwi i jabłek
Halibut w cieście, medaliony cielęce, placuszki jabłkowe, kompot
Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
36. Porcja 100 g papryki nadziewanej mięsem zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu i 14 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną 200 g tej potrawy
324 kcal
162 kcal
300 kcal
100 kcal
37. Ile mąki należy użyć do zagęszczenia 1 porcji zupy grzybowej, jeżeli do zagęszczenia 300 porcji zupy potrzeba 0,9 kg mąki?
90,0 g
30,0 g
9,0 g
3,0 g
38. W 100 g zasmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzbogacony zostanie omlet naturalny, gdy doda się do niego 150 g zasmażanego szpinaku?
250,00 mg
370,00 mg
180,00 mg
270,00 mg
39. Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową?
Uroczysty obiad
Przyjęcie koktajlowe
Lampka wina
Przyjęcie typu stół angielski




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie