Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2014 wrzesień"
0. Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę wódki „Starki” o pojemności 0,5 1, w cenie detalicznej 50,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto 25 ml „Starki” 10,00 zł 2,50 zł 5,00 zł 7,50 zł
1. HACCP to organ normalizacyjny amerykańska ustawa żywnościowa norma jakości żywności system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
3. Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz drobiu ryb podrobów jaj
4. Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki spożywane przez dzieci w przedszkolu? 90% 75% 45% 60%
5. Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa? Serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego Serwowanie zakąski wyporcjowanej na talerzu Podanie karty menu Podanie napoju gorącego w filiżance ustawionej na podstawce
6. Na zdjęciu przedstawiono
łyżeczkę barmańską łyżeczkę do kawioru łopatkę do homara miarkę barmańską
7. Jaki będzie koszt studniówki dla 400 uczestników, jeżeli w ofercie restauracji wyznaczono stawkę 100,00 zł od osoby, a rabat dla szkół wynosi 5%? 38 000,00 zł 36 000,00 zł 44 000,00 zł 42 000,00 zł
8. Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat „Zdrowie na talerzu”, to działania zgodne ze strategią dystrybucji personalną promocji ceny
9. Ile energii dostarczy organizmowi człowieka 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli wartość energetyczna 100 g pasztecików wynosi 343 kcal? 1 372 kcal 343 kcal 1 029 kcal 643 kcal
10. Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g 3,00 zł 2,00 zł 4,00 zł 1,00 zł
11. Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu na konferencję na przyjęcie cocktailowe na przyjęcie rodzinne zasiadane na przyjęcie oficjalne państwowe
12. Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii? Kolacja II śniadanie Obiad I śniadanie
13. Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia? Ryż zapiekany z szynką, brokułami i papryką Pieczony kurczak w ziołach, sałata i pomidor, bułka grahamka Fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty Makaron z serem twarogowym i szpinakiem
14. Do usług uzupełniających, świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów, nie należy sprzedaż potraw na wynos organizacja przyjęć usługa cateringowa występ kabaretowy
15. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie należy zaplanować pumpernikiel, masło, herbatę z cytryną chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód, herbatę owocową płatki kukurydziane z mlekiem
16. Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione serem rybami drobiem wieprzowiną
17. Który składnik odżywczy, jest przekształcany i magazynowany w organizmie człowieka w postaci glikogenu? Glukoza Glutelina Gliadyna Globulina
18. Ile zapłaci grupa 40-stu studentów za obiadokolację, jeżeli cena 1 zestawu wynosi 20,00 zł, a zorganizowanym grupom udziela się rabatu w wysokości 10%? 880,00 zł 800,00 zł 720,00 zł 400,00 zł
20. Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii
Ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg Ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg Ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg Ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
21. Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem „Smaki dzieciństwa“, działał w ramach reklamy prasowej dystrybucji bezpośredniej promocji sprzedaży sprzedaży osobistej
22. W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać
zupę gulaszową fondue serowe sos pomidorowy zrazy zawijane
23. Dzienne spożycie wody przez osobę dorosłą powinno wynosić od 1 l do 1,5 l od 2 l do 2,5 l od 4 l do 4,5 l od 3 l do 3,5 l
24. Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina
wzmocnionego czerwonego musującego różowego
25. Normatyw surowcowy na 10 porcji filetów z dorsza w panierce przewiduje zużycie 1 000 g filetów. Ile surowca potrzeba do sporządzenia 100 porcji tej potrawy? 10,0 kg 0,1 kg 1,0 kg 100,0 kg
26. Która choroba jest efektem spożywania zbyt małej ilości białka w stosunku do zapotrzebowania organizmu? Kwashiorkor Pelagra Krzywica Szkorbut
27. W restauracji stwierdzono, że rosną ceny surowców. Głównymi odbiorcami usług zakładu są stali klienci. Jakie działania należy wykonać, aby utrzymać ceny oferowanych potraw na stałym poziomie i zysk restauracji? Zmodyfikować kartę dań Zmienić nazwę zakładu Poszukiwać tańszych dostawców surowców Wprowadzić gratisy przy zamówieniach powyżej 80 zł
28. Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw z mięsa wołowego z ryb morskich z mięsa wieprzowego z kaszy jaglanej
29. Wskaż produkty będące źródłem witaminy A (retinolu) Szpinak i marchew Masło i ser dojrzewający Białko jaja i wątroba wieprzowa Dynia i żółtko jaja
30. Która karta menu powinna być ofertą potraw i napojów podawanych podczas przyjęcia? Karta dnia Karta okresowa Karta standardowa Karta okolicznościowa
31. Która dieta zaleca nielimitowane spożycie białka, z wyłączeniem węglowodanów? Diamondów Atkinsa Wegetariańska Makrobiotyczna
32. Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka? Mleko i jego przetwory Warzywa i owoce Cukier i słodycze Produkty zbożowe
33. Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
35. Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu? Sałatka drobiowa, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchwi i jabłek Halibut w cieście, medaliony cielęce, placuszki jabłkowe, kompot Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
36. Porcja 100 g papryki nadziewanej mięsem zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu i 14 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną 200 g tej potrawy 324 kcal 162 kcal 300 kcal 100 kcal
37. Ile mąki należy użyć do zagęszczenia 1 porcji zupy grzybowej, jeżeli do zagęszczenia 300 porcji zupy potrzeba 0,9 kg mąki? 90,0 g 30,0 g 9,0 g 3,0 g
38. W 100 g zasmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzbogacony zostanie omlet naturalny, gdy doda się do niego 150 g zasmażanego szpinaku? 250,00 mg 370,00 mg 180,00 mg 270,00 mg
39. Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową? Uroczysty obiad Przyjęcie koktajlowe Lampka wina Przyjęcie typu stół angielski