Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2018 styczeń"
0. Sprzęt pomocniczy na zamieszczonym rysunku to
podgrzewacz do potraw warnik do wody termos transportowy podgrzewacz do talerzy
1. Do grupy usług uzupełniających świadczonych w zakładach gastronomicznych należy zaliczyć sprzedaż potraw i napojów w zakładzie przygotowywanie potraw i napojów działalność rozrywkową obsługę cateringową
2. Zaburzenia pracy tarczycy są następstwem niedoboru w organizmie człowieka jodu magnezu żelaza wapnia
3. Sprzęt przedstawiony na rysunku jest podstawowym wyposażeniem stanowiska pracy
someliera barmana baristy kelnera
4. Postawiony w tabeli zestaw obiadowy, sporządzony z surowców reprezentujących wszystkie grupy produktów dopuszczonych w diecie, opracowano dla
owowegetarian wegan semiwegetarian futurian
5. Przedstawione na rysunku nakrycie stołu przygotowano do spożycia
6. Który błąd żywieniowy powoduje u dzieci i młodzieży zahamowanie procesów wzrostowych? Zbyt małe spożywanie białka Zbyt duże spożywanie węglowodanów Zbyt duże spożywanie witaminy D Zbyt małe spożywanie tłuszczu
7. Zakładem gastronomicznym typu uzupełniającego jest smażalnia piwiarnia jadłodajnia pijalnia
8. Korzystając z zamieszczonych wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla mężczyzny w wieku 59 lat i masie ciała 100 kg
9. Ile talerzy zakąskowych powinien przygotować kelner na bankiet angielski dla 100 osób, uwzględniając 120% zapas? 320 sztuk 220 sztuk 120 sztuk 100 sztuk
10. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku
29,00 zł 25,50 zł 22,00 zł 51,50 zł
11. Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów
817,40 kcal 609,00 kcal 208,40 kcal 212,05 kcal
12. Który zestaw obiadowy jest zaplanowany niezgodnie z zasadami układania jadłospisów? Zupa jarzynowa, pieczona pierś z kurczaka, ziemniaki z wody, mizeria, woda Krem z dyni, kotlet mielony, ziemniaki purée, surówka z kapusty, sok wiśniowy Zupa kalafiorowa, ryba smażona, ziemniaki purée, kalafior z wody, kompot z jabłek Rosół z makaronem, pieczeń wołowa, ziemniaki z wody, buraczki zasmażane, lemoniada
13. Ile mg potasu dostarczy organizmowi człowieka spożycie porcji ugotowanych ziemniaków o masie 150 g, jeżeli 100 g tej potrawy zawiera 443 mg tego makroskładnika? 753,0 mg 243,0 mg 664,5 mg 354,5 mg
14. Którą formę promocji wykorzystała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na potrawy sezonowe? Reklamę Sponsoring Sprzedaż osobistą Promocję sprzedaży
15. Zadaniem Instytutu Żywności i Żywienia jest badanie składu i wartości odżywczej żywności badanie mikrobiologiczne próbek potraw pobranych w zakładach żywienia zamkniętego kontrolowanie warunków sanitarnych produkcji żywności kontrolowanie zawartości soli w potrawach oferowanych przez stołówki szkolne
16. Kieliszek, o pojemności 420 ml, przedstawiony na rysunku służy do podawania
piwa short drinka long drinka ponczu
17. Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego
Masło 0,30 kg, mąka pszenna 0,30 kg, mleko 5,00 l Masło 0,15 kg, mąka pszenna 0,15 kg, mleko 2,50 l Masło 1,50 kg, mąka pszenna 1,50 kg, mleko 2,25 l Masło 0,60 kg, mąka pszenna 0,60 kg, mleko 1,00 l
18. Na podstawie zamieszczonej oferty restauracji oblicz, ile wyniesie cena netto organizacji przerwy kawowej dla 50 osób
1 400,00 zł 1 250,00 zł 1 350,00 zł 1 300,00 zł
19. Podawanie potraw z wykorzystaniem stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego ma zastosowanie podczas obsługi gości serwisem niemieckim rosyjskim francuskim angielskim
20. Ile kg odpadów powstało podczas ręcznej obróbki wstępnej 10 kg ziemniaków, jeśli ubytek masy surowca wyniósł 40%? 2 kg 4 kg 1 kg 3 kg
21. Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 80 ml winiaku, jeśli cena zakupu butelki winiaku o pojemności 1 litra wyniosła 120,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 200%? 28,80 zł 19,20 zł 12,50 zł 3400 zł
22. Ile wynosi wartość energetyczna 100 g kabanosów, które zawierają 30,9 g białka i 16,0 g tłuszczu? 146,9 kcal 422,1 kcal 267,6 kcal 187,6 kcal
23. Źródłem kolagenu są ryż i warzywa owoce i kasze, mięso i ryby mleko i sery
24. Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku „I” na 50 nakryć
36,30 m; 34,30 m; 17,15 m; 18,15 m
25. Klient, wybierając potrawy lub napoje i samodzielnie regulując swoje zobowiązanie, które inkasowane jest bez udziału pośredników, uczestniczy w sprzedaży na zamówienie abonamentowej ruchomej z automatu
26. Zgodnie z tabelą zamienności produktów, mleko można zastąpić szynką wieprzową, serem twarogowym polędwicą dorszem
27. Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?
30% 40% 25% 35%
28. Przykładem działania marketingowego public relations restauracji jest zmiana aranżacji działu handlowego i działu produkcyjnego wprowadzenie systemu rabatowania usług żywieniowych opracowanie programu lojalnościowego dla stałych konsumentów udostępnienie na stronie internetowej nagranych filmów o sporządzaniu potraw
29. Naczynie szklane o pojemności 1 000 ml, przedstawione na rysunku, to
cooler do szampana mlecznik do kawy dzbanek do wody karafka do wina
30. Ile wynosi marża gastronomiczna liczona dla jednego zestawu obiadowego, jeśli całkowity koszt produkcji 50 zestawów to 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w karcie menu wynosi 64,80 zł, w tym wartość podatku VAT – 4,80zł? 100% 200% 300% 248%
31. Schematy blokowe najczęściej służą do graficznego przedstawiania produkcji potraw wydajności pracy kosztów produkcji kalkulacji cen
32. Do grupy składników odżywczych pełniących w organizmie człowieka funkcję budulcową należą składniki mineralne i tłuszcze białka i tłuszcze białka i węglowodany, składniki mineralne i białka
33. W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie
34. Ile kg wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 szt. jaj, jeśli zgodnie z tabelą zamienności produktów, 120 g wypatroszonego drobiu zastępuje 2 szt. jaj? 2,40 kg 0,24 kg 120 kg 0,12 kg
35. Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka
masło extra omlet naturalny, pieczywo mieszane kawa cappuccino,
36. Ile tac kelnerskich należy przygotować do obsługi 180 gości podczas przyjęcia koktajlowego, jeśli jeden kelner będzie obsługiwał 30 gości? 30 sztuk 5 sztuk 6 sztuk 10 sztuk
37. Sporządzając standardową kartę menu restauracji, listę oferowanych potraw należy rozpocząć od potraw z grupy dania jarskie dania mięsne, przekąski zimne, przekąski gorące
38. Do jednoporcjowego serwowania zupy jarzynowej podprawianej należy użyć bulionówki nelsonki talerza głębokiego wazy
39. Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że
stan odżywienia badanej osoby jest w normie badana osoba cierpi na otyłość badana osoba jest wychudzona badana osoba ma nadwagę