Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2018 styczeń"
0. Sprzęt pomocniczy na zamieszczonym rysunku to

podgrzewacz do potraw
warnik do wody
termos transportowy
podgrzewacz do talerzy
1. Do grupy usług uzupełniających świadczonych w zakładach gastronomicznych należy zaliczyć
sprzedaż potraw i napojów w zakładzie
przygotowywanie potraw i napojów
działalność rozrywkową
obsługę cateringową
2. Zaburzenia pracy tarczycy są następstwem niedoboru w organizmie człowieka
jodu
magnezu
żelaza
wapnia
3. Sprzęt przedstawiony na rysunku jest podstawowym wyposażeniem stanowiska pracy

someliera
barmana
baristy
kelnera
4. Postawiony w tabeli zestaw obiadowy, sporządzony z surowców reprezentujących wszystkie grupy produktów dopuszczonych w diecie, opracowano dla

owowegetarian
wegan
semiwegetarian
futurian
5. Przedstawione na rysunku nakrycie stołu przygotowano do spożycia

śniadania wielkanocnego
obiadu noworocznego
lunchu biznesowego
kolacji wigilijnej
6. Który błąd żywieniowy powoduje u dzieci i młodzieży zahamowanie procesów wzrostowych?
Zbyt małe spożywanie białka
Zbyt duże spożywanie węglowodanów
Zbyt duże spożywanie witaminy D
Zbyt małe spożywanie tłuszczu
7. Zakładem gastronomicznym typu uzupełniającego jest
smażalnia
piwiarnia
jadłodajnia
pijalnia
8. Korzystając z zamieszczonych wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla mężczyzny w wieku 59 lat i masie ciała 100 kg

2 02030 kcal
1 958,20 kcal
1 525,93 kcal
1 658,20 kcal
9. Ile talerzy zakąskowych powinien przygotować kelner na bankiet angielski dla 100 osób, uwzględniając 120% zapas?
320 sztuk
220 sztuk
120 sztuk
100 sztuk
10. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku

29,00 zł
25,50 zł
22,00 zł
51,50 zł
11. Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów

817,40 kcal
609,00 kcal
208,40 kcal
212,05 kcal
12. Który zestaw obiadowy jest zaplanowany niezgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Zupa jarzynowa, pieczona pierś z kurczaka, ziemniaki z wody, mizeria, woda
Krem z dyni, kotlet mielony, ziemniaki purée, surówka z kapusty, sok wiśniowy
Zupa kalafiorowa, ryba smażona, ziemniaki purée, kalafior z wody, kompot z jabłek
Rosół z makaronem, pieczeń wołowa, ziemniaki z wody, buraczki zasmażane, lemoniada
13. Ile mg potasu dostarczy organizmowi człowieka spożycie porcji ugotowanych ziemniaków o masie 150 g, jeżeli 100 g tej potrawy zawiera 443 mg tego makroskładnika?
753,0 mg
243,0 mg
664,5 mg
354,5 mg
14. Którą formę promocji wykorzystała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na potrawy sezonowe?
Reklamę
Sponsoring
Sprzedaż osobistą
Promocję sprzedaży
15. Zadaniem Instytutu Żywności i Żywienia jest
badanie składu i wartości odżywczej żywności
badanie mikrobiologiczne próbek potraw pobranych w zakładach żywienia zamkniętego
kontrolowanie warunków sanitarnych produkcji żywności
kontrolowanie zawartości soli w potrawach oferowanych przez stołówki szkolne
16. Kieliszek, o pojemności 420 ml, przedstawiony na rysunku służy do podawania

piwa
short drinka
long drinka
ponczu
17. Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego

Masło 0,30 kg, mąka pszenna 0,30 kg, mleko 5,00 l
Masło 0,15 kg, mąka pszenna 0,15 kg, mleko 2,50 l
Masło 1,50 kg, mąka pszenna 1,50 kg, mleko 2,25 l
Masło 0,60 kg, mąka pszenna 0,60 kg, mleko 1,00 l
18. Na podstawie zamieszczonej oferty restauracji oblicz, ile wyniesie cena netto organizacji przerwy kawowej dla 50 osób

1 400,00 zł
1 250,00 zł
1 350,00 zł
1 300,00 zł
19. Podawanie potraw z wykorzystaniem stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego ma zastosowanie podczas obsługi gości serwisem
niemieckim
rosyjskim
francuskim
angielskim
20. Ile kg odpadów powstało podczas ręcznej obróbki wstępnej 10 kg ziemniaków, jeśli ubytek masy surowca wyniósł 40%?
2 kg
4 kg
1 kg
3 kg
21. Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 80 ml winiaku, jeśli cena zakupu butelki winiaku o pojemności 1 litra wyniosła 120,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 200%?
28,80 zł
19,20 zł
12,50 zł
3400 zł
22. Ile wynosi wartość energetyczna 100 g kabanosów, które zawierają 30,9 g białka i 16,0 g tłuszczu?
146,9 kcal
422,1 kcal
267,6 kcal
187,6 kcal
23. Źródłem kolagenu są
ryż i warzywa
owoce i kasze,
mięso i ryby
mleko i sery
24. Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku „I” na 50 nakryć

36,30 m; 34,30 m; 17,15 m; 18,15 m

25. Klient, wybierając potrawy lub napoje i samodzielnie regulując swoje zobowiązanie, które inkasowane jest bez udziału pośredników, uczestniczy w sprzedaży
na zamówienie
abonamentowej
ruchomej
z automatu
26. Zgodnie z tabelą zamienności produktów, mleko można zastąpić
szynką wieprzową,
serem twarogowym
polędwicą
dorszem
27. Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?

30%
40%
25%
35%
28. Przykładem działania marketingowego public relations restauracji jest
zmiana aranżacji działu handlowego i działu produkcyjnego
wprowadzenie systemu rabatowania usług żywieniowych
opracowanie programu lojalnościowego dla stałych konsumentów
udostępnienie na stronie internetowej nagranych filmów o sporządzaniu potraw
29. Naczynie szklane o pojemności 1 000 ml, przedstawione na rysunku, to

cooler do szampana
mlecznik do kawy
dzbanek do wody
karafka do wina
30. Ile wynosi marża gastronomiczna liczona dla jednego zestawu obiadowego, jeśli całkowity koszt produkcji 50 zestawów to 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w karcie menu wynosi 64,80 zł, w tym wartość podatku VAT – 4,80zł?
100%
200%
300%
248%
31. Schematy blokowe najczęściej służą do graficznego przedstawiania
produkcji potraw
wydajności pracy
kosztów produkcji
kalkulacji cen
32. Do grupy składników odżywczych pełniących w organizmie człowieka funkcję budulcową należą
składniki mineralne i tłuszcze
białka i tłuszcze
białka i węglowodany,
składniki mineralne i białka
33. W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie

28 stołów konsumenckich
21 stołów konsumenckich
16 stołów konsumenckich
15 stołów konsumenckich
34. Ile kg wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 szt. jaj, jeśli zgodnie z tabelą zamienności produktów, 120 g wypatroszonego drobiu zastępuje 2 szt. jaj?
2,40 kg
0,24 kg
120 kg
0,12 kg
35. Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka

masło extra
omlet naturalny,
pieczywo mieszane
kawa cappuccino,
36. Ile tac kelnerskich należy przygotować do obsługi 180 gości podczas przyjęcia koktajlowego, jeśli jeden kelner będzie obsługiwał 30 gości?
30 sztuk
5 sztuk
6 sztuk
10 sztuk
37. Sporządzając standardową kartę menu restauracji, listę oferowanych potraw należy rozpocząć od potraw z grupy
dania jarskie
dania mięsne,
przekąski zimne,
przekąski gorące
38. Do jednoporcjowego serwowania zupy jarzynowej podprawianej należy użyć
bulionówki
nelsonki
talerza głębokiego
wazy
39. Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że

stan odżywienia badanej osoby jest w normie
badana osoba cierpi na otyłość
badana osoba jest wychudzona
badana osoba ma nadwagę




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie