Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2018 czerwiec"
0. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego

42,99 zł
34,39 zł
4,30 zł
5,38 zł
1. Korzystając ze wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla chłopca w wieku 4 lat o masie ciała 15 kg

587,48 kcal
844,89 kcal
504,30 kcal
617,83 kcal
2. Do obsługi przyjęcia rodzinnego serwisem rosyjskim należy wyznaczyć kelnerów do podawania gościom
zakąsek zimnych na talerzach
zakąsek zimnych z półmiska
dań gorących z dodatkami
napojów niegazowanych
3. Sprzęt pomocniczy przedstawiony na rysunku ma zastosowanie do

transportu napojów
chłodzenia napojów zimnych
podgrzewania zupy
ekspedycji napojów gorących
4. Z prawej strony gościa kelner powinien
nalać zupę z wazy do talerza gościa
podać kartę menu
serwować potrawę z półmiska na talerz gościa
prezentować potrawę na półmisku
5. Kontrolowanie warunków higienicznych sporządzania posiłków w placówkach gastronomicznych jest zadaniem
Państwowej Inspekcji Pracy
Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Instytutu Żywności i Żywienia
Państwowego Zakładu Higieny
6. Sprzęt przedstawiony na rysunku to

tygielek do parzenia kawy
podgrzewacz do potraw
ochładzacz do wina
menaż do przypraw
7. Który produkt po spożyciu zestawu śniadaniowego dostarczy organizmowi człowieka najwięcej błonnika?

Grahamka
Papryka
Szczypiorek
Cieciorka
8. Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kaszy jaglanej z musem bananowym

376,00 kcal
315,00 kcal
820,00 kcal
512,44 kcal
9. Która dieta wegetariańska dopuszcza spożycie mleka i jego przetworów?
Laktowegetarianizm
Weganizm
Frutarianizm
Owowegetarianizm
10. Potrawy mączne są głównie źródłem
białka
tłuszczu
skrobi
błonnika
11. W którym odcinku układu pokarmowego człowieka enzym pepsyna rozpoczyna trawienie białka?
Dwunastnicy
Jelicie cienkim
Jamie ustnej
Żołądku
12. Dodatni bilans energetyczny w organizmie człowieka utrzymujący się przez kilka miesięcy powoduje
spadek masy ciała
wzrost masy ciała
zaburzenie widzenia
zahamowanie wzrostu
13. Temperatura flaków wołowych wydawanych do konsumpcji powinna wynosić co najmniej
40°C
55°C
60°C
75°C
14. Zgodnie z zasadami zamienności produktów spożywczych rybę można zastąpić
kaszą
mlekiem
oliwkami
pieczarkami
15. Jeżeli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to 1 porcja tej potrawy o masie 250 g dostarczy
77,50 g błonnika
3,10 g błonnika
31,10 g błonnika
7,75 g błonnika
16. Który zestaw obiadowy został opracowany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dla dzieci w przedszkolu?
Zupa fasolowa, wołowina w sosie grzybowym, kasza gryczana, sałatka z buraków
Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż, surówka z marchwi
Zupa pomidorowa, polędwica po angielsku, ziemniaki, sałata z sosem vinaigrette
Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła, napój miętowy
17. Organizacja obsługi przyjęcia bufetowego wymaga wyznaczenia kelnerów do
podawania potraw serwisem francuskim
zbierania brudnej zastawy stołowej
prezentowania dań na półmiskach
serwowania zupy z wazy
18. Korzystając z normatywu surowcowego, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 50 porcji zupy kalafiorowej

kalafior 4,00 kg, włoszczyzna 2,50 kg, mąka 0,25 kg, śmietana 0,10 kg, koper 0,10 kg
kalafior 8,00 kg, włoszczyzna 2,50 kg, mąka 2,50 kg, śmietana 1,00 kg, koper 0,10 kg
kalafior 4,00 kg, włoszczyzna 0,25 kg, mąka 0,25 kg, śmietana 1,00 kg, koper 0,10 kg
kalafior 8,00 kg, włoszczyzna 2,50 kg, mąka 2,50 kg, śmietana 0,10 kg, koper 0,01 kg
19. Na rysunku przedstawiono szczypce do serwowania

szparagów
tortu
ślimaków
homara
20. Tradycyjnym sposobem serwowania węgierskiej zupy gulaszowej jest podanie jej w
bulionówce
nelsonce
kociołku
kokilce
21. Ile wyniesie cena gastronomiczna brutto 100 ml wina, jeżeli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,75 l wyniosła 135,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%? Alkohol jest objęty 23% stawką podatku VAT
18,14 zł
36,00 zł
54,00 zł
66,42 zł
22. Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

niedoboru węglowodanów
nadmiaru witaminy A
nadmiaru tłuszczów
niedoboru witaminy A
23. Do grupy usług uzupełniających świadczonych przez placówki gastronomiczne na rzecz gościa nie należy
obsługiwanie kompleksowe konferencji w cateringu
przygotowywanie przyjęć okolicznościowych u zleceniodawcy
wypożyczanie kompletów zastawy i bielizny stołowej
organizowanie w placówce oglądania transmisji meczów
24. Bufety z napojami i słodyczami działające w kinach to placówki gastronomiczne zaliczane do
sieci zamkniętej
punktów gastronomicznych
typu żywieniowego
zakładów gastronomicznych
25. Ile wyniesie wartość energetyczna 200 g jajecznicy z szynką, zawierającej w swoim składzie 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
238,0 kcal
178,0 kcal
356,0 kcal
183,0 kcal
26. Który rodzaj bielizny stołowej stosuje się do mocowania na bocznych powierzchniach stołów bankietowych?
Laufer
Molton
Skirting
Napperon
27. Stanowisko do produkcji potraw w technologii sous-vide należy wyposażyć w
blender
dyspenser
kocioł warzelny
pakowarkę próżniową
28. Ile kilogramów karkówki należy zakupić do przygotowania 10 kg pieczeni, jeżeli straty masy podczas obróbki cieplnej surowca wynoszą 25%?
15,00 kg
10,00 kg
8,50 kg
12,50 kg
29. Do dekoracji stołu na uroczystą kolację zastosowania nie mają
płócienne serwetki złożone w wysokie formy
papierowe gastronomiczne serwetki
świeczniki z woskowymi świecami
ozdobne kartoniki z nazwami potraw i napojów menu
30. Do określenia mocnych i słabych stron zakładu gastronomicznego oraz szans i zagrożeń wynikających z warunków zewnętrznych służy
formuła 4P
model AIDA
marketing 7P
analiza SWOT
31. Ile kg koncentratu pomidorowego należy przygotować do zastąpienia 4 kg pomidorów, jeżeli 60 g koncentratu pomidorowego zastępuje 100 g pomidorów?
1,50 kg
2,40 kg
4,00 kg
6,00 kg
32. Który z wymienionych produktów działa alkalizująco na odczyn płynów ustrojowych człowieka?
Pieczywo
Warzywa
Ryby
Jaja
33. Która forma płatności jest najrzadziej stosowana przy regulowaniu rachunku za usługę gastronomiczną w restauracji?
Kartą kredytową
Kartą płatniczą
Gotówką
Przelewem bankowym
34. Potrawy przygotowane w systemie cook-freeze magazynuje się maksymalnie przez
3 miesiące
6 miesięcy
2 miesiące
4 miesiące
35. Zestaw kolacyjny złożony z parówek z wody, pieczywa razowego, masła i herbaty, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, należy uzupełnić
jajecznicą z boczkiem
pomidorem i papryką
jajkiem na bekonie
śledziem w oleju
36. Miejsce dla gościa honorowego na zamieszczonym rysunku stołu zaznaczono numerem

4
7
26
32
37. Ile % rabatu udziela jadłodajnia stałym klientom, sprzedając zestaw dnia w cenie 18,75 zł, jeżeli w stałej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?
6,25%
8,25%
20,00%
25,00%
38. Które narzędzie promocji zastosowała restauracja wprowadzając obniżkę cen studniówek organizowanych w piątki?
Marketing bezpośredni
Promocję sprzedaży
Sponsoring
Reklamę
39. Korzystając z zamieszczonego cennika usług, oblicz, ile zapłaci zleceniodawca za wszystkie usługi w trakcie organizacji 6 godzinnej konferencji dla 80 osób

6 000,00 zł
6 500,00 zł
6 460,00 zł
6 300,00 zł




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie