Zestaw: "Kwasy karboksylowe RCOOH ? właściwości i występowanie"
0. Wzór ogólny nasyconych kwasów organicznych to: CnH2nCOOH C2nH2n+1COOH CnH2n+1COOH
1. Kwasy są pochodnymi alkanów, ponieważ: w miarę wzrostu łańcucha węglowodorowego zmieniają się ich właściwości fizyczne i chemiczne każdy następny kwas różni się w szeregu homologicznym grupą ?CH2 obie opowiedzi są prawidłowe
2. Kwasy organiczne reagują z: zasadami tworząc sole alkoholami z utworzeniem estrów tlenkami metali, zasadami, alkoholami oraz z aktywnymi metalami
3. Fermentacja octowa jest: procesem utleniania etanolu do kwasu octowego w obecności bakterii lub enzymów jednym ze sposobów otrzymywania etanolu z kwasu octowego żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
4. Niższe kwasy karboksylowe (do n = 4) charakteryzują się następującymi właściwościami fizycznymi: są cieczami bezbarwnymi, bez smaku i zapachu, dobrze rozpuszczalnymi w wodzie niektóre są cieczami bezbarwnymi, posiadają ostry zapach, kwaśny smak, bardzo dobrze rozpuszczalnymi w wodzie są cieczami bezbarwnymi, posiadają ostry zapach, kwaśny smak, bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie
5. W miarę wzrostu łańcucha węglowodorowego kwasy: coraz trudniej rozpuszczają się w wodzie, wzrasta ich gęstość, palący się płomień bardziej kopci coraz trudniej rozpuszczają się w wodzie, wzrasta ich gęstość, palący się płomień mniej kopci żadna odpowiedź nie jest właściwa
6. Masa cząsteczkowa pewnego kwasu karboksylowego wynosi tyle samo, co masa cząsteczkowa etanolu. Wzór sumaryczny i nazwę tego kwasu przedstawia wiersz: CH3COOH ? kwas mrówkowy (metanowy) HCOOH ? kwas mrówkowy (metanowy) CH3COOH ? kwas octowy (etanowy)