0. Pokarmy pochodzenia roślinnego zawiera zestaw: makaron, miód, jajka pstrąg, kotlet schabowy, szynka olej rzepakowy, marchew, margaryna cytryna, kapusta, mleko
1. Funkcje energetyczną pełnia głównie: witaminy i sole mineralne węglowodany i tłuszcze białka i sole mineralne tłuszcze i witaminy
2. Białka zbudowane są z: glukozy skrobi błonnika aminokwasów
3. Funkcją białek nie jest: budowa hemoglobiny budowa przeciwciał budowa zębów budowa enzymów
4. Źródła węglowodanów zawiera zestaw: ziemniaki, makaron, banany śmietana, chleb, mleko jajka, lizaki, mąka chleb, czekolada, pietruszka
5. Węglowodanem nie trawionym przez człowieka, ale odgrywającym ważna role w prawidłowym działaniu układu pokarmowego jest: glukoza skrobia błonnik glicerol
6. Nadmiar glukozy jest magazynowany w wątrobie w postaci: glikogenu glicerolu skrobi błonnika
7. Tłuszczem pochodzenia roślinnego jest: masło margaryna smalec boczek
8. Najwięcej energii uzyskuje się ze spalania: węglowodanów witamin białek tłuszczów
9. U ludzi otyłych tkanka tłuszczowa może stanowić do: 20 % masy ciała 30 % masy ciała 40 % masy ciała 50 % masy ciała
10. Do mikroskładników należą: azot i węgiel srebro i złoto żelazo i wapń jod i fluor
11. Wapń: wpływa na pracę układu nerwowego jest składnikiem kości jest składnikiem mięśni jest składnikiem białek
12. Kakao jest źródłem: fluoru wapnia magnezu sodu