1. Które ze stwierdzen dotyczacych tłuszczów zwierzecych jest nieprawdziwe? Wszystkie tłuszcze sa estrami glicerolu i kwasów karboksylowych Mają stały lub ciekły stan skupienia Są dobrze rozpuszczalne w benzynie Maja scisle okreslona temperature topnienia i wrzenia
2. W przyrodzie tłuszcze ciekłe zwane olejami wystepuja: tylko w organizmach zwierzecych tylko w organizmach roslinnych w ropie naftowej w organizmach roslinnych i zwierzecych
3. Z nasion roslin oleistych tłuszcze otrzymuje sie w wyniku: ekstrakcji zmydlania uwodornienia utwardzania
4. W pewnych warunkach, w obecnosci katalizatora, tłuszcze reaguja z woda, tworzac: kwas octowy i glicerol kwasy karboksylowe o długich łancuchach i glicerol kwas masłowy i glicerol wszystkie wyżej wymienione substancje
5. Emulsje to: produkty utwardzania tłuszczów substancje, które otrzymuje sie w wyniku prażenia tłuszczów dość trwałe mieszaniny tłuszczów z woda produkty otrzymane w wyniku reakcji tłuszczów z woda
6. Tłuszcze sa rozpuszczalne w: w kwasach nieorganicznych benzynie glicerolu goracej wodzie
7. Do dobrych rozpuszczalników tłuszczów należa: gorąca woda gliceryna ciekłe węglowodory wszystkie wymienione substancje
8. Utwardzanie tłuszczów ciekłych polega na: reakcji chemicznej ze steżonymi roztworami kwasów zmianie stanu skupienia w wyniku podwyższenia temperatury reakcji chemicznej z wodorem w obecnosci katalizatora reakcji chemicznej z roztworami zasad
9. Tłuszcze naturalne dzieli sie na: otrzymane z materii ożywionej i nieożywionej pochodzenia roslinnego i zwierzecego lotne i ciekłe lipidy i tłuszcze właściwe
10. Przykładem tłuszczu otrzymanego w wyniku utwardzania jest: masło kakaowe oliwa z oliwek smalec margaryna
11. Ogrzewajac tłuszcze z wodorotlenkiem sodu, otrzymuje sie: alkohol etylowy i kwasy karboksylowe mydła i glicerynę utwardzone tłuszcze kwasy karboksylowe i glicerynę