Dział Hotelarski
Dział Hotelarski mieści się w budynku Warsztatów Szkolnych i budynku Internatu przy Zespole Szkół im. St. Staszica w Małkini Górnej.
TECHNIK HOTELARSTWA
Technik hotelarstwa jest zawodem o charakterze usługowym. Dominującym typem reakcji jest człowiek - człowiek oraz człowiek - dokument, a więc niezbędnym warunkiem dla prawidłowego przebiegu kształcenia w tym zawodzie jest zdobycie odpowiednich kwalifikacji oraz zgłębienie sztuki Savoir - Vivre.
Kierunek ten gwarantuje zdobycie ciekawego, poszukiwanego na rynku pracy zawodu. Umożliwia poznanie tajników tego zawodu od strony teoretycznej i praktycznej. Daje szanse nauki dwóch języków obcych z uwzględnieniem języka obcego zawodowego. Kształcenie odbywa się w trzech blokach programowych:
- ekonomiczno - prawnym
- obsługa gościa hotelowego
- technika pracy biurowej
Zdobywanie wiedzy praktycznej zrealizowane jest na zajęciach praktycznych i praktyce zawodowej. Dzięki licznym umowom i członkostwie w AEHT, uczniowie odbywają praktyki zawodowe zarówno za granicą jak i w kraju w czołowych obiektach hotelarskich.
Szkoła pomaga uczniom w zdobyciu dodatkowych kwalifikacji m.in. na kursie kelnersko - barmańskim organizowanych przy współpracy WSHiG w Poznaniu.
Absolwenci kierunku mają możliwość kontynuowania nauki na studiach wyższych na wydziałach turystyki, hotelarstwa, marketingu i zarządzania w turystyce i hotelarstwie, geografii turyzmu i innych.
Typowymi miejscami pracy technika hotelarstwa są:
- obiekty bazy noclegowej
- obiekty administracji samorządowej zajmujące się usługami hotelarskimi
- własna działalność gospodarcza w zakresie świadczenia usług hotelarskich
Jeżeli jesteś ciekawy świata, lubisz nawiązywać nowe znajomości, chcesz posłuchać, zobaczyć jak pracuje serce renomowanych polskich i zagranicznych hoteli, to jesteś najlepszym kandydatem na ucznia w tym typie szkoły.
Dział Gastronomiczny
Dział Gastronomiczny mieści się w budynku Warsztatów Szkolnych przy Zespole Szkół im. St. Staszica w Małkini Górnej.
TECHNIKUM GASTRONOMICZNE
ZAWÓD: TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO
SPECJALNOŚĆ: ŻYWIENIE ZBIOROWE
Absolwent po ukończeniu szkoły:
- jest przygotowany do planowania żywienia w zakładach gastronomicznych typu zamkniętego np. stołówki w internatach, stołówki szkolne, przy szpitalne, stołówki przy zakładowe;
- zna technologię sporządzania potraw, sposoby ich podawania;
- zna zasady obowiązujące przy obsłudze konsumenta;
- posiada umiejętności pomocne przy urządzaniu zakładów gastronomicznych;
W toku nauczania wyróżnia się teoretyczne przedmioty zawodowe takie jak:
- podstawy żywienia
- technologię gastronomiczną z obsługą konsumenta
- urządzanie zakładów gastronomicznych
- mikrobiologia żywności
- zarządzanie firmą
- marketing
- podstawy ekonomii
- technika pracy biurowej
Praktyczna nauka zawodu, czyli zajęcia praktyczne odbywają się w naszej szkole na warsztatach szkolnych,
1 raz lub 2 razy w tygodniu w zależności od oddziału i trwają 5 lub 6 godzin. Na zajęciach tych uczniowie poznają różne techniki sporządzania potraw sami je gotując.
Bardzo często pomagają w przygotowywaniu oraz obsłudze różnych uroczystość organizowanych w naszej szkole np. komunie, chrzciny, czy wigilie dla zakładów pracy znajdujących się na terenie naszego powiatu.
W toku nauczania przewidziane są miesięczne praktyki zawodowe, które uczniowie mogą odbyć w Grecji.
Nauka kończy się po 4 latach egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Egzamin ten uczniowie zdają w naszej szkole, która posiada uprawnienia do przeprowadzenia takich egzaminów nadane jej przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną z Warszawy i ustanawiającą ją Ośrodkiem Egzaminacyjnym.
Po ukończeniu technikum gastronomicznego absolwenci mogą być zatrudnieni we wszystkich zakładach gastronomicznych, czyli restauracjach, barach, kawiarniach, snack barach, stołówkach przy szpitalnych, sanatoryjnych itp.
Jeżeli masz zamiłowania kucharskie, lubisz przyrządzać potrawy, piec ciasta, sporządzać napoje, lubisz nawiązywać nowe znajomości, chcesz posłuchać, zobaczyć jak pracuje serce renomowanych polskich i zagranicznych hoteli, to jesteś najlepszym kandydatem na ucznia w tym typie szkoły.
SZKOŁA ZAWODOWA
ZAWÓD: KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII
W toku nauczania wyróżnia się teoretyczne przedmioty zawodowe takie jak:
- podstawy żywienia
- technologię gastronomiczną z towaroznawstwem
- wyposażenie techniczne
- organizację, bezpieczeństwo i higienę pracy
- podstawy rachunkowości
Część praktyczna nauki zawodu, czyli zajęcia praktyczne odbywają się w naszej szkole na warsztatach szkolnych. Zajęcia te odbywają się 2 razy w tygodniu i trwają po 6 godzin.
Nauka kończy się po 2 latach egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Egzamin ten uczniowie zdają w naszej szkole, która posiada uprawnienia do przeprowadzenia takich egzaminów nadane jej przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną z Warszawy i ustanawiającą ją Ośrodkiem Egzaminacyjnym.
Po ukończeniu szkoły zawodowej absolwenci mogą być zatrudnieni we wszystkich zakładach gastronomicznych, czyli restauracjach, barach, snack barach, stołówkach przy szpitalnych, sanatoryjnych - na stanowisku kucharza.
Dział Samochodowy
Dział Samochodowy mieści się w budynku Warsztatów Szkolnych przy Zespole Szkół im. St. Staszica w Małkini Górnej.
W trakcie nauki w naszej szkole uczniowie zdobywają wszechstronną wiedzę i umiejętności praktyczne w zakresie budowy, eksploatacji, obsługi i naprawy pojazdów samochodowych. Uczniowie technikum i zasadniczej szkoły zawodowej w ramach cyklu kształcenia odbywają również bezpłatne szkolenie na prawo jazdy. Zajęcia teoretyczne odbywają się w gmachu szkoły w dobrze wyposażonych pracowniach przedmiotowych i specjalistycznych.
Zajęcia praktyczne odbywają się w budynku warsztatów szkolnych a praktyki w firmach samochodowych. Uczniowie zdobywają umiejętności praktyczne w dobrze zorganizowanych działach warsztatowych między innymi: obróbki ręczne, obróbki mechanicznej, naprawy samochodów oraz stacji obsługi pojazdów. Wysoki poziom kadry nauczycielskiej w naszej szkole i na warsztatach szkolnych, zadawalające wyposażenie szkoły w środki i pomoce dydaktyczne oraz wysokie wymagania stawiane naszym uczniom zapewniają zdobycie wszechstronnego wykształcenia i atrakcyjnego zawodu. Kwalifikacje absolwentów naszej szkoły są wysoko oceniane przez pracodawców w naszym regionie, o czym świadczy ilość naszych absolwentów zatrudnionych w firmach i serwisach samochodowych. Znaczna liczba absolwentów naszej szkoły zdobywa indeksy wyższych uczelni.
|