|
|
|
PROGRAM NAUCZANIA DLA ZAWODU TECHNIK EKONOMISTA
|
|
|
|
2302/T-5.SP/MEN/1997.07.16
|
|
|
|
|
|
|
|
PLAN WYNIKOWY Z PRZEDMIOTU EKONOMIKA PRZEDSIĘBIORSTW DLA KLASY II TECHNIKUM EKONOMICZNE 4-LETNIE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liczba
|
Wymagania
|
Wymagania
|
Uwagi o
|
DZIAŁ
|
Tematy jednostek metodycznych
|
godzin
|
podstwowe
|
rozszerzające
|
realizacji
|
PROGRAMU
|
|
|
|
|
programu
|
|
|
|
Po zakończonym procesie kształcenia uczeń powinien:
|
|
I
|
1.Istota ekonomiki przedsiębiorstw.
|
|
wymienić podstawowe ogniwa cy-
|
scharakteryzować ogniwa cyklu go-
|
|
WIADOMOŚCI
|
2.Podstawowe ogniwa cyklu gospodarczego.
|
4 h
|
klu gospodarczego,znać potrzeby
|
spodarczego,potrzeby ludzi i rodza-
|
|
WSTĘPNE
|
3.Potrzeby ludzkie i ich zaspokajanie.
|
|
ludzkie i ich rodzaje oraz rodzaje
|
je dóbr służące ich zaspokajaniu,po-
|
|
|
4.Rachunek ekonomiczny w działalności gosp.
|
|
dóbr, znać pojęcie rachunku ekono-
|
sługiwać się rachunkiem ekonomicz-
|
|
|
|
|
micznego
|
nym,podając przykłady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.Pojęcie działalności gospodarczej w ramach
|
|
znać pojęcia działalności gospodar-
|
|
|
II
|
gospodarki rynkowej.
|
|
czej,podmiotów gospodarczych oraz
|
|
|
TWORZENIE PRZED-
|
2.Pojęcie podmiotów gospodarujących i podmiotów
|
22 h
|
przedsiębiorstwa,potrafić wymienić
|
|
|
SIĘBIORSTW
|
gospodarki narodowej.Pojęcie i cechy przedsię-
|
|
jego cechy i dokonać klasyfikacji
|
|
|
|
biorstw.
|
|
przedsiębiorstw wg wybranych
|
|
|
|
3.Klasyfikacja przesiębiorstw wg wybranych kry-
|
|
kryteriów
|
|
|
|
teriów.
|
|
|
|
|
|
4.Przedsiębiorstwa państwowe-pojęcie,tworzenie
|
|
|
|
|
|
i organizacja.
|
|
|
|
|
|
5.Sposoby prywatyzacji przedsiębiorstw państwo
|
|
|
|
|
|
wych.
|
|
|
|
|
|
6.Przedsiębiorstwa samorządów terytorialnych.
|
|
|
|
|
|
7.Spółdzielnie jako podmiot gospodarki narodowej.
|
|
|
|
|
|
8.Spółki jako dominujący podmiot gospodarki narodo
|
|
|
|
|
|
wej.
|
|
|
|
|
|
9.Funkcjonowanie spółek w oparciu o ''Kodeks
|
|
|
|
|
|
spółek handlowych''.
|
|
|
|
|
|
10.Inne jednostki jako przedsiębiorcy.
|
|
|
|
|
|
11.Zakłady rzemieślnicze i przedsiębiorcy jedno-
|
|
|
|
|
|
osobowi.
|
|
|
|
|
|
12.Zrzeszanie się przedsiębiorstw w gospodarce
|
|
|
|
|
|
rynkowej.
|
|
|
|
|
|
13.Samorząd gospodrczy.
|
|
|
|
|
|
14.Powtórzenie i utrwalenie materiału-tworzenie
|
|
|
|
|
|
przedsiębiorstw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
III
|
1.Podział pracy w przedsiębiorstwie.
|
|
|
|
|
STRUKTURA
|
2.Systemy i rodzaje struktur organizacyjnych.
|
5 h
|
|
|
|
ORGANIZACYJNA
|
3.Funkcje struktury organizacyjnej i jej członów.
|
|
|
|
|
|
4.Schematy organizacyjne przedsiębiorstw.
|
|
|
|
|
|
5.Powtórzenie i utrwalenie materiału-struktury or-
|
|
|
|
|
|
ganizacyjne w przedsiębiorstwie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.Proces gospodarczy przedsiębiorstw i jego e-
|
|
|
|
|
IV
|
lementy.
|
|
|
|
|
PRZEMYSŁOWA
|
2.Klasyfikacja materiałów w ramach gospodarki
|
9 h
|
|
|
|
DZIAŁALNOŚĆ
|
materiałowej .
|
|
|
|
|
GOSPODARCZA
|
3.Zadania i organizacja gospodarki materiałowej.
|
|
|
|
|
|
4.Normowanie zużycia materiałów.
|
|
|
|
|
|
5.Zapasy materiałów jako sposób zapewnienia
|
|
|
|
|
|
ciągłości produkcji.
|
|
|
|
|
|
6.Dostawy materiałowe dla przedsiębiorstwa.
|
|
|
|
|
|
7.Gospodarka materiałowa i jej fazy organizacyjne.
|
|
|
|
|
|
8.Powtórzenie i utrwalenie materiału-przemysłowa
|
|
|
|
|
|
działalność gospodarcza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.Pojęcie produkcji wyrobów. Rodzaje produkcji
|
|
|
|
|
|
i jej typy.
|
|
|
|
|
V
|
2. Struktura procesu produkcyjnego.
|
|
|
|
|
ORGANIZACJA
|
3. Organizacja procesu produkcyjnego.
|
23 h
|
|
|
|
I PRZEBIEG PRO-
|
4. Cykl produkcyjny i jego struktura.
|
|
|
|
|
CESU PRODUKCJI
|
5. Zdolność produkcyjna przedsiębiorstwa-
|
|
|
|
|
WYROBÓW
|
zadania.
|
|
|
|
|
|
6. Techniczne normowanie pracy- zadania.
|
|
|
|
|
|
7. Techniczne i organizacyjne przygotowanie
|
|
|
|
|
|
produkcji.
|
|
|
|
|
|
8. Rytmiczność produkcji i sposoby jej oceny.
|
|
|
|
|
|
9. Jakość wyrobów i sposobów jej kontroli.
|
|
|
|
|
|
10. Procesy pomocnicze w przedsiębiorstwie
|
|
|
|
|
|
przemysłowym.
|
|
|
|
|
|
11. Wpływ działalności produkcyjnej na środo-
|
|
|
|
|
|
wisko naturalne.
|
|
|
|
|
|
12. Powtórzenie i utrwalenie materiału- organizacja
|
|
|
|
|
|
i przebieg procesu produkcji wyrobów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Rola zbytu i dystrybucji w przedsiębiorstwie
|
|
|
|
|
VI
|
przemysłowym.
|
|
|
|
|
ORGANIZACJA
|
2. Istota i metody analizy rynku zbytu.
|
9 h
|
|
|
|
ZBYTU WYROBÓW
|
3. Dystrybucja wyrobów.
|
|
|
|
|
|
4. Realizacja dostaw i jej etapy.
|
|
|
|
|
|
5. Zapasy wyrobów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Zadania i klasyfikacja handlu oraz jego miejsce
|
|
|
|
|
VII
|
w cyklu gospodarczym.
|
|
znać pojęcie handlu,jego zadania
|
|
|
HANDEL WEWNĘ-
|
2. Handel detaliczny- psd.
|
21 h
|
i klasyfikację oraz jego miejsce w
|
|
|
TRZNY- DETA-
|
3. Pomieszczenia psd.
|
|
cyklu gospodarczym,znać pojęcia
|
|
|
LICZNY
|
4. Sala sprzedażowa i zaplecze- ich wyposażenie
|
|
związane z handlem detalicznym:
|
|
|
|
5. Asortyment handlowy sprzedaży detalicznej.
|
|
pomieszczenia psd,asortyment han-
|
|
|
|
6. Badanie popytu.
|
|
dlowy,popyt,zaopatrzenie w towa-
|
|
|
|
7.Zaopatrzenie psd w towary.
|
|
ry i ich rozmieszczenie,formy sprze-
|
|
|
|
8.Rozmieszczenie towarów w psd. Przygotowa-
|
|
daży,czynności rachunkowo-kaso-
|
|
|
|
nie towarów do sprzedaży.
|
|
we,gospodarka zapasami i inwen-
|
|
|
|
9.Formy sprzedaży detalicznej.
|
|
taryzacja
|
|
|
|
10. Czynności rachunkowo-kasowe i dokumenta-
|
|
|
|
|
|
cja sprzedaży.
|
|
|
|
|
|
11. Gospodarka zapasami towarowymi w psd.
|
|
|
|
|
|
Inwentaryzacja- pojęcie i formy.
|
|
|
|
|
|
12. Pracownicy w psd.
|
|
|
|
|
|
13. Powtórzenie i utrwalenie materiału- handel
|
|
|
|
|
|
wewnętrzny- detaliczny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Pojęcie handlu hurtowego i jego zadania.
|
|
|
|
|
|
2. Przedsiębiorstwa handlu hurtowego.
|
|
|
|
|
VIII
|
3. Transakcje handlu hurtowego.
|
13 h
|
|
|
|
HANDEL WEWNĘ-
|
4. Funkcjonowanie giełd towarowych i aukcji.
|
|
|
|
|
TRZNY- HURTOWY
|
5. Przetarg- pojęcie, rodzaje i etapy postępowania.
|
|
|
|
|
|
6. Targi i wystawy.
|
|
|
|
|
|
7. Magazyny handlowe- podział i wyposażenie.
|
|
|
|
|
|
8. Opakowania. Sieć handlowa i zasady racjonal-
|
|
|
|
|
|
nego rozmieszczenia jednostek handlowych.
|
|
|
|
|
|
9. Powtórzenie i utrwalenie wiadomości- handel
|
|
|
|
|
|
wewnętrzny- hurtowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Przedmiot handlu zagranicznego i jego znacze-
|
|
|
|
|
IX
|
nie.
|
|
|
|
|
ZAGRANICZNY
|
2. Organizacja handlu zagranicznego.
|
15 h
|
|
|
|
OBRÓT TOWARO-
|
3. Polityka państwa w zakresie handlu zagranicz-
|
|
|
|
|
WY
|
nego.
|
|
|
|
|
|
4. Badanie rynków zagranicznych.
|
|
|
|
|
|
5. Organizacja transakcji w handlu zagranicznym.
|
|
|
|
|
|
6. Kontrakt- pojęcie, klasyfikacja i elementy.
|
|
|
|
|
|
7. Zwyczaje i formuły w handlu zagranicznym.
|
|
|
|
|
|
8. Dokumenty handlowe stosowane w handlu
|
|
|
|
|
|
zagranicznym.
|
|
|
|
|
|
9. Reklamacje i rozstrzyganie spraw spornych w
|
|
|
|
|
|
handlu zagranicznym.
|
|
|
|
|
|
10. Polityka celna i strefy wolnocłowe.
|
|
|
|
|
|
11. Powtórzenie i utrwalenie materiału- zagranicz-
|
|
|
|
|
|
ny obrót towarowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Charakterystyka działalności usługowej.
|
|
|
|
|
X
|
2. Klasyfikacja i podział usług.
|
8 h
|
|
|
|
DZIAŁALNOŚĆ
|
3. Organizacja działalności usług rynkowych.
|
|
|
|
|
USŁUGOWA
|
4. Świadczenie usług rynkowych.
|
|
|
|
|
|
5. Charakterystyka wybranych rodzajów usług.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Pojęcie, klasyfikacja i organizacja transportu
|
|
|
|
|
XI
|
2. Organizacja różnych rodzajów transportu.
|
7 h
|
|
|
|
TRANSPORT
|
3. Organizcja spedycji.
|
|
|
|
|
I SPEDYCJA
|
4. Gospodarka transportowa w przedsiębiorstwie.
|
|
|
|
|
|
5. Powtórzenie i utrwalenie materiału- działalność
|
|
|
|
|
|
usługowa, transport i spedycja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Pojęcie, zadania i klasyfikacja produkcji budow-
|
|
|
|
|
XII
|
lano- montażowej.
|
|
|
|
|
DZIAŁALNOŚĆ
|
2. Organizacja produkcji budowlano-montażowej.
|
5 h
|
|
|
|
BUDOWLANO-
|
|
|
|
|
|
MONTAŻOWO
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Pojęcie i zakres polityki kadrowej.
|
|
|
|
|
XIII
|
2. Zasady doboru pracowników.
|
24 h
|
|
|
|
ZATRUDNIENIE
|
3. Stan i struktura zatrudnienia.
|
|
|
|
|
I PŁACE
|
4. Zatrudnianie pracowników.
|
|
|
|
|
|
5. Rozwiązywanie umów o pracę.
|
|
|
|
|
|
6. Podstawowe zagadnienia ergonomii.
|
|
|
|
|
|
7. Bezpieczeństwo i higiena pracy. Ochrona
|
|
|
|
|
|
przeciwpożarowa.
|
|
|
|
|
|
8. Wydajność pracy.
|
|
|
|
|
|
9. Pojęcie i funkcje płacy. Czynniki kształtujące jej
|
|
|
|
|
|
wysokość.
|
|
|
|
|
|
10. System płac.
|
|
|
|
|
|
11. Finansowanie wynagrodzeń i potrzeb socjal-
|
|
|
|
|
|
nych pracowników.
|
|
|
|
|
|
12. Opodatkowanie wynagrodzeń.
|
|
|
|
|
|
13. Powtórzenie i utrwalenie materiału- zatrudnie-
|
|
|
|
|
|
nie i płace.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XIV
|
|
|
|
|
|
GODZINY DO DYS-
|
Aktualizacja tematów zgodnie ze zmianami w u-
|
5 h
|
|
|
|
POZYCJI NAUCZY-
|
stawach i innych przepisach prawnych
|
|
|
|
|
CIELA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Literatura przedmiotu:
|
|
|
|
|
|
1. Chudy S., Kabat F., Pietraszewski M.:Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw. eMPI
|
w. eMPI², Poznań 2002
|
|
|
2. Dębski S.: Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw
|
|
|
|
3. Pietrszewski M.: Ekonomika przesiębiorstw.
|
stw.
|
|
|
|
|
4. Chudy S.: Ekonomika i organizacja firmy handlowej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|