|
Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 1724 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
|
|
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie
Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.
Wstęp:
„W jedzeniu i piciu miarę zachowaj”- tak mówi polskie przysłowie. Jednakże moje spostrzeżenia świadczą o tym, że nie wszyscy je znamy lub nie postępujemy zgodnie z jego przesłaniem. W ostatnich latach obserwuje się wzrost przypadków otyłości. Niepokojący jest fakt, że przypadłość ta, a czasem już i choroba, dotyka coraz częściej dzieci. Niejednokrotnie „ fastfoody” w postaci chipsów oraz frytek i słodycze, zastępują ich główne posiłki. Drugie śniadanie ucznia w szkole, to często nie jabłko i kanapka, ale kupiona w szkolnym sklepiku drożdżówka lub chipsy, zaś soki owocowe lub warzywne często zastępują słodkie ale bezwartościowe (a czasem także szkodliwe) napoje gazowane. Dzieci i ich rodzice łatwo ulegają reklamom, które przekonują, ze czekoladowy baton czy krem do kanapek zaspokoją ich zwiększone zapotrzebowanie na energię i z powodzeniem mogą zastąpić jeden z dziennych posiłków. Złe nawyki w odżywianiu są powodem poważnych schorzeń czasem już u dzieci. Wydaje się, że rodzice niejednokrotnie bagatelizują problem. Znakiem naszych czasów jest społeczeństwo konsumpcyjne. Żyjemy coraz szybciej i coraz częściej nie zwracamy uwagi na to co i jak jadamy. Z moich obserwacji oraz rozmów z uczniami wynika, że w nielicznych rodzinach kultywuje się wspólne spożywanie posiłków. Jemy byle co i byle jak. Wytłumaczeniem takiej sytuacji jest najczęściej brak czasu w ciągu tygodnia, ale ta „bylejakość” w jedzeniu staje się niestety nie wyjątkiem, a regułą. Mam nadzieję, że niniejszy projekt, uświadomi dzieciom i rodzicom ten problem oraz spowoduje zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Co prawda programy nauczania przyrody zawierają część treści niniejszego projektu, jednak wydają się one być niewystarczające, a problem niewłaściwego odżywiania się dzieci, ważny. Projekt ten stanowił będzie uzupełnienie oraz powtórzenie zagadnień przedmiotowych z przyrody oraz elementy ścieżki prozdrowotnej i regionalnej. Cele projektu:
Projekt ma na celu skorygowanie zasad właściwego żywienia dzieci i rodziców poprzez różnorodną ich aktywność, a w szczególności: a) w zakresie wiedzy:
- zapoznanie z zasadami prawidłowego żywienia,
- wyjaśnienie pojęć: zdrowa żywność, żywność ekologiczna,
- określenie potrzeb pokarmowych ludzi,
- wskazanie czynników, od których zależą potrzeby pokarmowe dzieci i dorosłych,
- wskazanie zależności między sposobami produkcji żywności a zdrowiem ludzi,
- zapoznanie z procesem hodowli zwierząt oraz uprawy roślin w gospodarstwach ekologicznych
- zapoznanie z zasadami higieny odżywiania
- przedstawienie skutków niewłaściwego odżywiania oraz braku higieny niezbędnej w przyrządzaniu i spożywaniu pokarmów
b) w zakresie umiejętności:
- analizowanie dotychczasowych nawyków żywieniowych
- ułożenie dziennego jadłospisu ucznia i osoby dorosłej zgodnie z prawidłowym składem ilościowym i jakościowym posiłków oraz z uwzględnieniem różnych potrzeb pokarmowych
- właściwe zaplanowanie posiłków w ciągu dnia
- przyrządzanie zdrowych posiłków,
- analizowanie etykiet informacyjnych produktów spożywczych
- wykrywanie niektórych składników pokarmowych w produktach spożywczych
- rozpoznawanie, na podstawie oznakowań, ekologicznych produktów spożywczych
- dokonywanie zakupów w sklepiku szkolnym zgodnie z zasadami zdrowego żywienia
c) w zakresie postaw:
- aprobowanie zdrowego odżywiania się
- kształtowanie postaw proekologicznych uczniów i rodziców
- propagowanie kultury żywienia
Adresaci: uczniowie klas czwartych oraz ich rodzice Termin realizacji: rok szkolny 2006/2007 Zakres treści:
|
zakres treści
|
zakres treści projektu
|
podstawa programowa
|
czynności życiowe człowieka, zasady higieny
|
- podstawowe składniki odżywcze
- rola składników pokarmowych w organizmie
- zapotrzebowania pokarmowe dzieci, dorosłych , osób chorych z uwzględnieniem ich aktywności
- higiena przyrządzania i spożywania posiłków
|
substancje szkodliwe i ich wpływ na organizm człowieka
|
- sposoby zabezpieczania żywności przed zepsuciem i ich wpływ na zdrowie
- oznakowania i symbole spotykane na produktach spożywczych
|
bakterie i wirusy- zagrożenia i korzyści dla człowieka
|
- bakterie w kuchni- sprzymierzeńcy i wrogowie
|
ścieżka prozdrowotna
|
urozmaicenie i regularność posiłków, estetyka ich spożywania
|
- ilościowy i jakościowy dobór składników pokarmowych
- regularne spożywanie posiłków
- skutki niewłaściwego odżywiania (otyłość, próchnica, cukrzyca, choroby układu krążenia, zatrucia)
- estetyka sporządzania posiłków
- kultura przy stole
|
Ścieżka regionalna
|
tradycyjne rzemiosło, lokalne i regionalne tradycje, święta, obyczaje i zwyczaje
|
- tradycje sadownicze w rejonie Dolnej Wisły
- żywność ekologiczna, uprawa roślin i hodowla zwierząt w gospodarstwach ekologicznych
- regionalne produkty spożywcze praz potrawy bożonarodzeniowe
| Harmonogram: Edukacja dzieci:
Lp
|
działania
|
Metody realizacji
|
termin realizacji
|
1.
2.
3
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
|
Diagnoza uczniów dotycząca zagadnień prawidłowego żywienia Poznanie zasad hodowli i uprawy w gospodarstwie ekologicznym
|
ankieta
wycieczka , spotkanie z rolnikiem
|
wrzesień
|
Wystawa „Warzywa i owoce na wesoło”
Poznanie tradycji sadowniczych regionu
|
wystawa prac uczniów w pracowni przyrodniczej
wycieczka do Chrystkowa, spotkanie z sadownikiem
|
październik
|
Spotkanie „Żyjmy zdrowo”- „Jeść aby żyć czy żyć aby jeść?”
|
zajęcia warsztatowe
|
listopad
|
Ekologiczne przyjęcie- Wigilia klasowa
|
wspólne przyrządzenie prostych, zdrowych potraw świątecznych regionalnej kuchni, świąteczne przyjęcie
|
grudzień
|
Spotkanie „”Żyjmy zdrowo”- „Czy wiesz co jesz?”
|
zajęcia warsztatowe
|
styczeń
|
Zabawa ekologiczna- „Przez żołądek do serca”
|
przygotowywanie „ekologicznych potraw walentynkowych”, dzielenie się nimi z przyjaciółmi i wspólny posiłek, konkurs na najładniejszą i najsmaczniejszą „walentynkę”
|
Luty
|
Spotkanie „”Żyjmy zdrowo”- „Bakterie w kuchni- sprzymierzeńcy czy wrogowie?”
Konkurs wiedzy „Zdrowe żywienie”
|
zajęcia warsztatowe
konkurs w postaci testów
|
Marzec
|
Konkurs plastyczny „Witaminy przedstawiają się”
|
konkurs prac plastycznych prezentujących wybrane witaminy
|
Kwiecień
|
Szkolna społeczna kampania reklamowa „Stajesz się tym, co jesz”
|
przygotowanie i wywieszenie plakatów promujących zdrowe odżywianie
|
Maj
|
Podsumowanie projektu
|
ankieta ewaluacyjna
|
czerwiec
| Edukacja dorosłych:
- diagnoza rodziców dotycząca zagadnień prawidłowego żywienia
- prelekcja dla rodziców
- ekologiczne przyjęcie- wigilia klasowa z udziałem rodziców
- zgromadzenie materiałów edukacyjnych dotyczących edukacji prozdrowotnej w zakresie żywienia w szkolnej bibliotece oraz publikacja projektu w Internecie
- podsumowująca ankieta ewaluacyjna
autor projektu: Małgorzata Kalinowska |
Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:
X
Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp do serwisu edukacyjnego.
www.szkolnictwo.pl
e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl - największy w Polsce katalog szkół - ponad 1 mln użytkowników miesięcznie
Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").
|
|
|