|
Zakwas
ZakwasZakwas to stosowana w
przemyśle spożywczym
mieszanka kultur
bakterii
, której celem jest przeprowadzenie
fermentacji
odpowiedniej dla danego procesu technologicznego. Zakwasy dzieli się na: Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Zakwas":
Chleb
...
Pesach
...
Lawasz
...
Chleb razowy
...
Zakwas
Zakwas to stosowana w
przemyśle spożywczym
mieszanka kultur
bakterii
, której celem jest ...
fermentacja mlekowa
po drugiej. W pierwszym etapie rozwijają się bakterie niewłaściwej fermentacji mlekowej, które Zakwaszają środowisko i stwarzają z kolei lepsze warunki do rozwoju bakterii właściwej ...
pieczywo
diety człowieka. Inne surowce wchodzące w skład pieczywa to mleko, środki spulchniające (Zakwas, drożdże, proszek do pieczenia), cukier oraz dodatki zależne od rodzaju pieczywa, ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Zakwas":
Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9)
piekarskim (wchodzą w skład
Zakwasów chlebowych, używanych przy produkcji pieczywa żytniego).
...
126. Budowa i rola mięśni człowieka (plansza 11)
tlenowy i gromadzi się kwas mlekowy, co powoduje efekt określany powszechnie jako Zakwasy.
...
|
|
|
|