Kaloria (
łac.
calor – ciepło) — historyczna jednostka ciepła, obecnie gdy ciepło jest utożsamiane z energią jest pozaukładową jednostką energii (skrót cal); często używana jest jednostka wielokrotna kilokaloria (skrót kcal); 1 kcal = 1000 cal.
- Kaloria
- Dawniej definiowana jako ilość
ciepła
potrzebna do podgrzania, pod ciśnieniem 1 atmosfery, 1 g czystej chemicznie
wody
o 1 °C od temperatury 14,5 °C do 15,5 °C.
- 1 cal = 4,1855 J
W 1929 roku wprowadzono kalorię międzynarodową (obecnie używany w fizyce przelicznik):
- 1 cal = 4,1868 J
Istnieje jeszcze kaloria termochemiczna:
- 1 cal = 4,184 J
W
chłodnictwie
używana jest jednostka ciepła o nazwie frygoria (fg), która jest równa co do wartości kalorii międzynarodowej.
Jednostką ciepła w
układzie SI
jest
dżul
J.
Kalorie w dietetyce
Potoczne użycie kaloria znacznie odbiega od faktycznego znaczenia tej jednostki fizycznej. Mimo że używane jest słowo kaloria, to wartości kaloryczne produktów żywnościowych są podawane nie w kaloriach ale w kilokaloriach (skrót kcal), czyli tysiącach kalorii.
Określenie ilości kalorii w produktach żywnościowych wyraża ilość
energii
, którą przeciętnie przyswaja ludzki organizm przy spożyciu takiego produktu. Taka żywnościowa energia jest później
wykorzystywana
do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności.
Kalorie w energetyce
W
energetyce
w przeszłości używano kalorii jako jednostki ciepła. Przykładowo, typoszeregi kotłów wodnych miały w nazwie
moc
cieplną
podawaną w
gigakaloriach
na godzinę (np. kocioł
WR-25
ma moc cieplną 25 Gcal/h). Obecnie moc tych urządzeń podaje się w
megawatach
.
- 1 Gcal/h = 1,163
MW
Kaloria była również używana przy definiowaniu
paliwa umownego
— jest to paliwo o
wartości opałowej
wynoszącej 7000 kcal/kg.