błonnik
błonnik - celuloza, strukturalny polisacharyd zbudowany z reszt d-glukozy powiązanych wiązaniem β-1,4 (glikozydowe wiązanie) w pofałdowane, nierozgałęzione łańcuchy. Czysty błonnik jest białą, nierozpuszczalną w wodzie substancją odporną na działanie czynników chemicznych. Występuje powszechnie w roślinach, tworząc podstawowy zrąb ściany komórkowej, nadaje tkankom roślinnym wytrzymałość mechaniczną i elastyczność. W komórce występuje z innymi substancjami podporowymi, np. ligniną, pektyną, hemicelulozą. Najwięcej błonnika zawierają włókna bawełny (ok. 92–95%). Na skalę przemysłową otrzymuje się ją z drewna. Ma duże znaczenie jako surowiec w przemysłach: włókniczym (włókna bawełniane, lniane, konopne), papierniczym oraz w produkcji lakierów, materiałów wybuchowych, nitrocelulozy, jedwabiu sztucznego, tworzyw sztucznych (celuloidu).
Inne hasła zawierające informacje o "błonnik":
Nadciśnienie tętnicze
występowania choroby wieńcowej.Za korzystny efekt owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych ma odpowiadać
błonnik
. U wegetarian notuje się niższe wartości ciśnienia w stosunku do osób ...
Żywność funkcjonalna
do grupy produktów spełniające kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć:produkty wzbogacone w:
nienasycone kwasy tłuszczowe
stanole
błonnik
pokarmowy
witaminy
i
składniki mineralne
probiotyki
i
prebiotyki
produkty zawierające obniżoną zawartość:
cholesterolu
sodu
...
Guzki krwawnicze
zaleca się również zmianę stylu życia, unikanie zaparć – przez zwiększenie podaży
błonnika
lub stosowanie łagodnych
środków przeczyszczających
, szczególnie zmiękczających i pęczniejących. Większe żylaki ...
Fast food
ilość
tłuszczów
i
węglowodanów
, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji –
błonnika
,
witamin
i
minerałów
. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie ...
Owies
wysoką zawartością wapnia, magnezu, sodu, miedzi i lecytyny. Polisacharydy nieskrobiowe tworzą tzw. błonnik, niezbędny w codziennej diecie człowieka.Spożycie produktów zawierających owies w Polsce jest ...
Soczewica jadalna
100 g produktuSkładniki pokarmoweWitaminySkładniki mineralne
woda
11,2 g
witamina A
25 mg
magnez
100 mg
energia
330 kcal
witamina B1
0,5 mg
fosfor
450 mg
błonnik
10,7 g
witamina B2
0,2 mg
żelazo
9 mg
białko
28 g
witamina B6
0,5 mg
sód
10 mg
tłuszcze
1,2 g
witamina C
6,2 mg
wapń
50 ...
Otyłość
łatwo dostępnego pokarmu, który jest dodatkowo ubogi w
witaminy
,
sole mineralne
i
błonnik
. Regularna aktywność fizyczna zapobiega nadwadze i otyłości.Czynniki
psychologiczne
– takie jak ...
Błonnik
on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.Spis treści1 Skład2 Właściwości3 Źródła błonnika4 Wskazania i przeciwwskazania5 Dawkowanie6 Przypisy SkładDawniej błonnik kojarzono z celulozą, a ...
Leszczyna pospolita
ZastosowanieOrzech laskowyWartości odżywcze na 100 g produktuSkładniki pokarmoweWitaminySkładniki mineralne
woda
5 g
witamina A
mg
magnez
mg
energia
646 kcal
witamina B1
mg
fosfor
mg
błonnik
7 g
witamina B2
mg
żelazo
mg
białko
13 g
witamina B6
mg
sód
mg
tłuszcze
62 g
witamina C
1 mg
wapń
145 mg
węglowodany
10 g
witamina PP
1,1 mg
potas
630 ...
Ziemniak
(69
kcal
)ziemniaki późne 357
kJ
(84
kcal
)
białko
: 2 g
węglowodany
: 19 g
tłuszcze
: 0 g
błonnik
: 3,1 g Pomniki ziemniakaPomnik ziemniaka w BiesiekierzuW Polsce istnieją dwa monumenty ...
Inne lekcje zawierające informacje o "błonnik":
Cukry - właściwości i funkcje (plansza 15)
e height=380 width=770 >
Celuloza(C6H10O5)n - błonnik
Jest to nierozpuszczalny, nierozgałęziony polisacharyd roślinny zbudowany z cząsteczek glukozy.
Stanowi podstawowy element ...
Cukry - właściwości i funkcje (plansza 11)
...
110. Rola diety w życiu człowieka (plansza 4)
...
|