|
Chutney
ChutneyChutney, czatnej,
hindi
: चटनी ćatni - gęsty sos używany w
kuchni indyjskiej
. Sporządzany z owoców i warzyw, z
rodzynkami
,
czosnkiem
,
cebulą
,
musztardą
,
octem
itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W
Indiach
zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z
sambarem
jako dodatek do
dosy
. Tradycyjne odmiany- Narijal ki ćatni - kokosowe
- Pjaz ki ćatni - cebulowe
- Tamatar ki ćatni - pomidorowe
- Dhanije ki ćatni - kolendrowe
- Pudine ki ćatni - miętowe (ta i powyższa odmiana zwane także "hari ćatni" (zielone chutney)
- Imli hi ćatni - tamaryndowe
- Am ki ćatni - mangowe (z zielonych, niedojrzałych owoców)
- Nimbu ki ćatni - limonkowe
- Lahsun ki ćatni - czosnkowe (z orzechem kokosowym)
- Kira ki ćatni - ogórkowe
Inne hasła zawierające informacje o "Chutney":
Chutney
Chutney, czatnej,
hindi
: चटनी ćatni - gęsty sos używany w
kuchni indyjskiej
. ...
Kuchnia indyjska
...
Gorczyca czarna
...
Gorczyca czarna
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Chutney":
117. Świat przypraw – część 1 (plansza 13)
-
Kozieradka pospolita
Der Bockshornklee ist in Indien ein wichtiger Bestandteil von Curry-Gerichten und Chutneys. In Ägypten wird er zum Würzen von Fisch- Fleischgerichten und Gemüsegerichten ...
|
|
|
|