Kolendra siewna
Kolendra siewna | Gatunek leczniczy |
Kolendra siewna (Coriandrum sativum L.) –
gatunek
rośliny jednorocznej
należący do rodziny
selerowatych
(Apiaceae Lindl.). Pochodzi znad
Morza Śródziemnego
, lecz zaaklimatyzował się też w krajach chłodniejszych. W Polsce jest uprawiany, rzadko zdziczały lub zawleczony[2]. Morfologia-
Łodyga
- Wzniesiona, rozgałęziona, żebrowana, naga, do 70 cm wysokości. Cała roślina wydziela zapach pluskiew.
-
Liście
- Dolne pojedyncze, długoogonkowe, klapowe, o szerokich działkach; górne – podwójnie pierzastodzielne, o działkach równowąskich, podobnych do kopru.
-
Kwiaty
- Jasnoróżowe lub białe, drobne, zebrane w
baldachy złożone
wyrastające na końcach rozgałęzień.
Roślina miododajna
. Kwiaty 5-krotne z 1 słupkiem i 5 pręcikami. Kwitnie od czerwca do lipca.
-
Owoce
- Kulista
rozłupka
, o średnicy 3–7 mm, złożona z dwu złączonych
niełupek
, o wężykowatych żeberkach. Młode owoce – zielone, przed dojrzewaniem różowieją, a dojrzałe przybierają barwę żółtawą.
-
Korzeń
- Cienki, palowy, słabo rozgałęziony
Zastosowanie-
Roślina lecznicza
-
Surowiec zielarski
: z owoców kolendry (Fructus Coriandri) otrzymuje się w procesie
destylacji
olejek eteryczny
(Oleum Coriandri), którego głównym składnikiem jest fitoncyd
linalol
.
- Główne właściwości: rozkurczowe; wiatropędne; pobudza wydzielanie soku żołądkowego; wzmaga łaknienie; rozpuszcza cholesterol.
-
Roślina uprawna
: Kolendra wzmiankowana jest już w
Starym Testamencie
. Znana i stosowana już w starożytnym
Rzymie
i
Grecji
, stamtąd rozpowszechniła się w całej Europie. W
Europie
uprawiana jest powszechnie (
Niemcy
,
Holandia
,
Anglia
), w Polsce uprawiana od czasu
Piastów
, obecnie na niewielką skalę[3]. Zielone części rośliny mają w czasie wegetacji silny aromat, dzięki któremu są bardzo cenione jako przyprawa w niektórych kuchniach, jednak niektórzy uznają ten aromat za nieprzyjemny. Dojrzałe owoce również mają mocny aromat, ale zupełnie inny od pędów.
-
Roślina przyprawowa
: stanowi pospolitą przyprawę kuchenną, jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej
curry
. W kuchni nasiona używane są jako dodatek do ciast (szarlotki), pierników i kruchych ciasteczek, a także do przyprawiania sosu pomidorowego, sałatek oraz
ryżu
. Stosuje się je w masarstwie, lakiernictwie i browarnictwie. Świeże listki kolendry są popularną przyprawą w wielu kuchniach azjatyckich oraz w kuchni portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej.
Przypisy- ↑ Stevens P.F.:
Angiosperm Phylogeny Website
(
ang.
). 2001–. [dostęp 2010-05-01].
- ↑ Lucjan Rutkowski: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. .
- ↑ Aleksander Ożarowski, Antonina Rumińska, Krystyna Suchorska, Zenon Węglarz: Leksykon roślin leczniczych. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1990. .
Inne hasła zawierające informacje o "Kolendra siewna":
Wyka
...
Sałata siewna
...
Liść
...
Cielęcina
...
Rośliny lecznicze
do nich:
cebula
,
czosnek pospolity
,
szczypiorek
,
chrzan pospolity
,
pasternak zwyczajny
,
pietruszka zwyczajna
,
Kolendra siewna
,
koper ogrodowy
,
tymianek pospolity
. Niektóre rośliny uprawowe mają również działanie ...
Warzywa
...
Rośliny przyprawowe
(Satureia hortensis)
gorczyca biała
(Sinapis alba)
goździkowiec korzenny
(Syzygium aromaticum)
jarząb pospolity
kmin rzymski
kminek zwyczajny
(Carum carvi)
Kolendra siewna
(Coriandrum sativum)
koper ogrodowy
(Anethum graveolens)
koper włoski
,
fenkuł włoski
(Foeniculum capillaceum)
kurkuma
...
Rośliny strączkowe
...
Piwo pszeniczne
...
Sparceta
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kolendra siewna":
005. Przegląd i znaczenie nasiennych (plansza 20)
...
007. Przegląd i znaczenie grzybów (plansza 2)
...
Rolnictwo w Polsce (plansza 9)
...
|