glukoza
glukoza (glikoza) - wzór: C6H12O6, dekstroza, cukier gronowy, cukier skrobiowy, monosacharyd, aldoheksoza, jeden z najbardziej rozpowszechnionych związków organicznych. Związek organiczny, węglowodan (aldoheksoza), należący do cukrów prostych.
Właściwości fizyczne:
- Stan skupienia: stały
- Budowa: krystaliczna
- Gęstość: 1,54 g/cm3
- Rozpuszczalność: bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie; nierozpuszczalna w etanolu
- Smak: słodki
- Temperatura topnienia: 146 oC
Właściwości chemiczne:
-
Roztwór wodny glukozy ma odczyn obojętny.
-
Ulega fermentacji alkoholowej: C6H12O6 --fermentacja → 2C2H5OH + 2CO2
-
Posiada właściwości redukujące (obecność grupy aldehydowej)
-
Daje pozytywne wyniki w próbie Trommera i w próbie Tollensa
-
Odbarwia wodę bromową w obecności kwaśnego węglanu sodu.
CH2OH-(CHOH)4-CHO + Br2 + 2NaHCO3 → CH2OH-(CHOH)4-COOH + 2NaBr + H2O + 2CO2↑ (kwas glukonowy)
-
Ulega redukcji wodorem w obecności katalizatora palladowego.
-
Tworzy glikozydy; grupa –OH przy pierwszym węglu to tzw. glikozydowa grupa wodorotlenowa
-
Ulega enolizacji w środowisku zasadowym (aldoza przechodzi w ketozę za pośrednictwem przejściowej formy endiolowej)
Powstawanie:
Glukoza wytwarzana jest z CO2 i wody przez rośliny zawierające zielony barwnik, pod wpływem światła (fotosynteza)
6 CO2+6H2O →C6H12O6+6O2
W przemyśle glukozę otrzymuje się m.in. ze skrobi ziemniaczanej, jęczmiennej i kukurydzianej; stosowana w przemyśle spożywczym, fermentacyjnym, włókienniczym, w garbarstwie.
Występowanie:
Występuje we wszystkich organizmach żywych w postaci wolnej oraz jako składnik wielu złożonych związków: glikozydów, disacharydów (sacharoza, laktoza) i polisacharydów (skrobia, glikogen, celuloza). Wodne roztwory glukozy skręcają płaszczyznę polaryzacji światła w prawo, przy czym występuje zjawisko mutarotacji. W roślinach glukoza powstaje w wyniku fotosyntezy. Zapotrzebowanie zwierząt na glukozę pokrywają sacharydy pobierane z pokarmem oraz glukoneogeneza. Glukoza dostarcza głównie części energii do procesów życiowych (glikoliza, Krebsa cykl, pentozowy cykl). Jest także substancją macierzystą licznych związków potrzebnych m.in. do syntezy nukleozydów, polisacharydów strukturalnych, laktozy, aminokwasów. Glukoza — jedyna forma transportowa sacharydów u zwierząt, jest utrzymywana we krwi na stałym poziomie (u człowieka 4,5–6,0 mmol/l, 70-115 mg/dm3) przez regulację hormonalną (oddziaływanie insuliny i glukagonu).
Jest to konieczne ze względu na potrzebę ciągłego zaopatrywania w glukozę między innymi: czerwonych krwinek i mózgowia, które nie mogą korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach mózg dorosłego człowieka, na który przypada prawie 1/5 podstawowej przemiany materii, zużywa około 140 g glukozy/dobę, a czerwone krwinki około 40 g/dobę.) W niektórych stanach patologicznych (np. cukrzycy) glukoza jest wydalana z moczem (cukromocz). Łatwo przyswajalna, glukoza jest stosowana w stanach wyczerpania, w chorobach serca, wątroby i innych. Duże ilości glukozy występują w owocach (np. w winogronach do 20% suchej masy).
Inne hasła zawierające informacje o "glukoza":
Nadciśnienie tętnicze
zakres niezbędnych badań pomocniczych pozostaje dyskusyjny[9]. Badania podstawowe wg PTNT: morfologia krwi, glukoza na czczo, poziom sodu i potasu, kwas moczowy, kreatynina, lipidogram, badanie ...
Oddychanie komórkowe
substratu, glukozy, reakcje oddychania komórkowego zachodzą na trzech szlakach metabolicznych:
Glikoliza
, w której glukoza przekształcana jest do
kwasu pirogronowego
i powstają niewielkie ilości ATP oraz ...
Globuliny
...
Zawał mięśnia sercowego
...
Fruktoza
–
monosacharyd
występujący w owocach i
miodzie
. Wchodzi w skład dwucukru
sacharozy
(
glukoza
+ fruktoza).Fruktoza w temperaturze pokojowej jest białą substancją krystaliczną.
Temperatura topnienia
: ...
Celuloza
Celulozafragment łańcucha celulozyOgólne informacje
Monomery
glukoza
Struktura meru
(C6H10O5)nWłaściwości
Rozpuszczalniki
odczynnik Schweizera
; w wodzie nierozpuszczalna
Biodegradowalność
tak
Biokompatybilność
tak (
biopolimer
)Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków ...
Amyloza
...
Materiał zapasowy roślin
zapasowych mogą być magazynowane w
organach spichrzowych
rośliny.Materiały zapasowe stanowić mogą
węglowodany
(
glukoza
,
sacharoza
,
skrobia
,
inulina
,
hemiceluloza
),
białka
zapasowe (np. w postaci
ziaren aleuronowych
), ...
Aldozy
natomiast wiele
pentoz
i
heksoz
odgrywa kluczowe role w procesach życiowych (np.
glukoza
i
ryboza
). Podział aldozTriozy (aldotriozy) (n=3):
aldehyd glicerynowy
Tetrozy (aldotetrozy) (n=4):
erytroza
treoza
Pentozy (aldopentozy) (n=5):
ryboza
arabinoza
ksyloza
liksoza ...
Kwashiorkor
...
Inne lekcje zawierające informacje o "glukoza":
Układ mięśniowy (plansza 16)
...
Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 4)
...
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12)
dwunastnicy zostają rozłożone przez odpowiednie enzymy jelita cienkiego (4) na cukry proste (glukoza, fruktoza, galaktoza) – (5).
I tak enzym maltaza rozszczepia maltozę na dwie ...
|