Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa | Gatunek leczniczy |
Mięta pieprzowa, mięta lekarska (Mentha ×piperita
L.
) -
gatunek
byliny
należący do rodziny
jasnotowatych
. Spontaniczny mieszaniec międzygatunkowy
mięty nadwodnej
(M. aquatica) i mięty zielonej (M. spicata) powstały prawdopodobnie w Anglii i tam wprowadzony do uprawy w XVIII w.[1], początkowo w hrabstwie
Surrey
, a potem w okręgu Mitcham. Tam też zaczęto go uprawiać i z tego terenu pochodzi pierwszy opis zawarty w "Ray, 1724 Synopsis Methodica Stirpium Britannicarum table 10. figure 2. p. 234". W Polsce jest rośliną uprawną, czasami dziczejącą (
efemerofit
). Inne nazwy: miętkiew, miętkiewa.[2]. Morfologia- Pokrój
- Zielna roślina o pokroju krzewiastym do 90 cm wysokości, wytwarzająca poziome kłącza tuż pod poziomem gruntu (białe) lub powierzchniowe (zielone) (w zależności od wilgotności podłoża).
-
Łodyga
- Wzniesiona, gałęzista (rozgałęziająca się w okółkach liści), 4-kanciasta, o rzadkim owłosieniu na kantach, zielona do brunatnobrązowej w zależności od odmiany, o pustych międzywęzłach lub wypełnionych rzadką
parenchymą
.
-
Liście
-
Ulistnienie
nakrzyżległe, liście na wyraźnych, krótkich ogonkach, lancetowatojajowate do podługojajowatych, zaostrzone, nierównomiernie ostro piłkowane. Z wierzchu ciemnozielone, spodem jaśniejsze, z obu stron gruczołkowato, żółto kropkowane.
-
Kwiaty
- W nibyokółkach, zebrane w kątach liści, tworzące nibykłos o walcowatym kształcie. Kwiaty drobne, 5-6 mm długości, obupłciowe lub tylko słupkowe, różowe, czerwonawe do liliowych,
kielich
rurkowaty o 5 ząbkach, 10-12 nerwowy, lekko bruzdkowany od wystających nerwów i gruczołkowato kropkowany.
Pręciki
cztery, fioletowe, krótsze od korony.
-
Owoce
-
Rozłupnia
rozpadająca się na cztery rozłupki. W rzeczywistości mieszaniec jest praktycznie bezpłodny, najczęściej jedna łodyga zawiązuje jeden owoc, a ze stu owoców tylko 10 jest zdolnych do kiełkowania. W hodowli stosuje się wyłącznie rozmnażanie wegetatywne z podziału roślin lub podziału kłączy.
Biologia i ekologia- Rozwój
Kwitnie od lipca do sierpnia. Roślina obcopylna. - Wymagania
Roślina lubiąca gleby świeże, dość ciężkie, w miarę wilgotne. Zastosowanie-
Roślina lecznicza
-
Surowiec zielarski
: Liść mięty pieprzowej (Folium Menthae piperitae), którego głównymi składnikami są:
olejek miętowy
,
kwas askorbinowy
(25 mg%),
karoten
(do 40 mg%),
rutyna
(14 mg%), apigenina,
betaina
, kwas oleanowy i ursulowy.
- Przetwór :
olejek miętowy
(Oleum Menthae piperitae), w skład którego wchodzą:
mentol
(monoterpen), który oddziałuje na receptory zimna, wywołując uczucie chłodu; mentofuran,
menton
, octan mentolu, walerianian mentolu, felandren,
pinen
,
cyneol
, piperyton,
jasmon
,
garbniki
(6-12%),
flawonoidy
.
- Działanie : Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Mają także właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające. Olejek miętowy ma podobne, ale silniejsze działanie, szczególnie jako środek odkażający i uspokajający. Stosowany zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli. Stanowi także składnik preparatów do użytku wewnętrznego przy zapaleniu dróg żółciowych i w schorzeniach wątroby lub jelit.
- Roślina kosmetyczna:
-
Mentol
jest podstawowym surowcem do produkcji pasty do zębów, płynów do ust, kremów do masażu, dodatków do kąpieli i innych kosmetyków.
Menton
natomiast jest wykorzystywany jako składnik perfum.
-
Roślina przyprawowa
-
Roślina miododajna
ZmiennośćZnanych jest wiele
odmian
i
kultywarów
: - Mentha ×piperita L. var. officinalis Sole f. pallescens Camus – Mięta biała, m. francuska: liście i łodygi jasnozielone, bez
antocyjanów
. Uzyskiwany z surowca olejek uchodzi za "subtelniejszy" od olejku z mięty czarnej, ale plon ziela i wydajność olejku mniejsza niż u mięty czarnej. Częściej używana w zielarstwie i do produkcji "herbatek".
- Mentha ×piperita L. var. officinalis Sole f. rubescens Camus et E. G. (Mentha ×piperita var. vulgaris) – Mięta czarna, m. angielska, m. Mitcham: liście ciemnozielone, nerwy po spodniej stronie i łodygi przebarwione antocyjanem na kolor fioletowoczerwony. U nas główny surowiec przemysłowy do pozyskiwania olejku miętowego.
- Mentha ×piperita L. var. silvestris – Mięta węgierska
- Mentha ×piperita var. ouweneelii J.Lebeau & J.Lambinon (Mentha aquatica ×(Mentha longifolia ×Mentha suaveolens)
- Mentha ×piperita L. f. foliis variegatis
- Mentha ×piperita L. var. crispa
Przypisy- ↑ Alicja Szweykowska, Jerzy Szweykowski: Słownik botaniczny. Wyd. II, zmienione i uzupełnione. Warszawa: Wiedza Powszechna, 2003, ss. 516-517. .
- ↑ Anrea-Anna Cavelius: Zioła w medycynie naturalnej. Bremen: MAK Verlag GmbH, 2005. .
Inne hasła zawierające informacje o "Mięta pieprzowa":
Orzysz (jezioro)
...
Francuski kalendarz rewolucyjny
...
Zioła
wykonywanie zabiegów uprawowych. Niektóre zioła pochodzące z upraw:
bazylia pospolita
fenkuł włoski
kminek zwyczajny
konwalia majowa
kozłek lekarski
Mięta pieprzowa
naparstnica wełnista
majeranek ogrodowy
prawoślaz lekarski
rumianek pospolity
szałwia lekarska
tymianek właściwy
Zioła zbiera się w 4 ...
Liść
koper ogrodowy
Anethum graveolens,
lebiodka majeranek
Origanum majorana,
melisa lekarska
Melissa officinalis,
Mięta pieprzowa
Mentha piperita,
rozmaryn lekarski
Rosmarinus officinalis,
tymianek pospolity
Thymus vulgaris.
Ziołolecznictwo
: ...
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa
Systematyka
wg
Reveala
Domena
eukarionty
Królestwo
rośliny
Podkrólestwo
naczyniowe
Nadgromada
nasienne
Gromada
okrytonasienne
Klasa
Rosopsida
Rząd
jasnotowce
Rodzina
jasnotowate
Rodzaj
mięta
Gatunek
Mięta pieprzowaNazwa systematycznaMentha ×piperita
L.
1753 Gatunek leczniczyMięta pieprzowa, mięta ...
Jasnota biała
stosowana jest głównie w mieszance z innymi ziołami, takimi, jak:
podbiał pospolity
,
Mięta pieprzowa
, kora
wierzby
,
krwawnik pospolity
,
rumianek
. Zewnętrznie stosowana była przy oparzeniach, ...
Język węgierski
...
Ziołolecznictwo
bylicę piołun
jako lek zwiększający
łaknienie
. Poza tym wymieniane były:
tatarak zwyczajny
,
Mięta pieprzowa
,
lulek czarny
,
mirra
,
mak polny
,
aloes
i wiele innych.Na
kontynencie ...
Biblia
...
Estry
geranylu
jabłko
octan izobutylu
wiśnia
,
malina
,
truskawka
mrówczan izobutylu
malina
octan izopentylu
gruszka
,
banan
octan linalolu
lawenda
,
szałwia
butanian linalolu
brzoskwinia
mrówczan linalolu
jabłko
,
brzoskwinia
octan mentolu
Mięta pieprzowa
antranilan metylu
winogrono
,
jaśmin
benzoesan metyluowocowy,
jagodlin
octan metylobenzylu
wiśnia
butanian metylu
ananas
,
jabłko
cynamonian metylu
truskawka
pentanian metylu
kwiatowy
octan metylofenylu
miód
salicylan ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Mięta pieprzowa":
005. Przegląd i znaczenie nasiennych (plansza 18)
e height=380 width=770 >
Okrytozalążkowe dwuliścienne
Mięta pieprzowa (u góry) orazmięta korsykańska
Potomkami pierwotnych różowców są także wyspecjalizowane ...
Aldehydy i ketony (plansza 24)
...
Estry (plansza 7)
truskawka
Mrówczan izobutylu
malina
Nazwa estru
Zapach
Octan izopentylu
gruszka, banan
Octan linalolu
lawenda, szałwia
Butanian linalolu
brzoskwinia
Mrówczan linalolu
jabłko, brzoskwinia
Mrówczan linalolu
jabłko, brzoskwinia
Octan mentolu
Mięta pieprzowa
Antranilan metylu
winogrono, jaśmin
Octan metylobenzylu
wiśnia
Butanian metylu
ananas, jabłko
Cynamonian metylu
truskawka
Octan metylofenylu
miód
Butanian metylu
ananas, jabłko
Cynamonian metylu
truskawka
...
|