Pasza (karma) – produkty pochodzenia roślinnego (
rośliny paszowe
), zwierzęcego oraz mineralnego, a także substancje otrzymywane w wyniku przemian chemicznych (
mocznik
) lub biologicznych (
drożdże
paszowe) bogate w składniki pokarmowe, będące pożywieniem dla
zwierząt hodowlanych
.
Kryteria podziału pasz
1. Zawartość suchej masy
-Suche (np.
siano
,
słoma
,
plewy
, łuski, mączki z roślin zielonych -Soczyste (np. trawa pastwiskowa, zielonki)
- Płynne (np. mleko, melasa)
2. zawartość białka
-niskobiałkowe (<100g) -średnio-białkowe( do 150 g) - wysokobiałkowe (>150g),np. nasiona roślin strączkowych, śruty poekstrakcyjne, makuchy
3. pochodzenie
-roślinne -zwierzęce (np. maczki rybne) -mineralne (np. sól, kreda) -syntetyczne (np. aminokwasy, fosforany, mocznik)
4. miejsce produkcji
-przemysł paszowy (np. mieszanki paszowe) -gospodarstwo rolne (np. kiszonki, ziarno zbóż, plewy, zielonki) -zakłady przetwórstwa płodów rolnych (np. melasa, młóto browarniane, śruta rzepakowe poekstrakcyjna, makuchy)
5. Wartość kaloryczna
-niskokaloryczne (<3kcal/g) -średnio kaloryczne (3-5 kcal/g) -wysokokaloryczne- pasze treściwe (>5kcal/g)
6. Węglowodanowe (np. okopowe, kukurydza, zboża)
7. Witaminowe (np. kiełki słodowe, drożdże, marchew, zielonki, susze)
8. Dietetyczne (np. marchew, siemię lniane, kiełki słodowe)
9. Tuczące (np. ziemniaki, ziarno zbóż)
10. Mlekopędne (np. buraki cukrowe i pastewne, otręby pszenne, młóto, wywar gorzelniany)
11. Zmiękczające tkankę tłuszczową (np. kukurydza, owies, makuchy rzepakowe i lniane, mączki zwierzęce)
12. Utwardzające tkankę tłuszczową
Wyróżnia się:
Stosowane w żywieniu przeżuwaczy zawierają poniżej 4,1 MJ energii netto [EN]
- Pasze treściwe (mieszanki paszowe)
Bibliografia
- Brzóska F., Podkówka W.,
2004
– Definicje i systematyka pasz. w: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo.Tom 3 pod redakcją Jamroz D., Podkówki W., Chachułowej J.,
PWN
,
Warszawa