Scenariusz DNIA OTWARTEGO w grupie VI, 5 – latki.
Temat : Zabawy teatralne w oparciu o wiersz Jana Brzechwy „ Na straganie” Grupa: VI , dzieci 5 letnie, Cele: - wprowadzenie wazy do zupy, - ustalenie zakresu obowiązków dyżurnych przy posiłkach, - wdrażanie do zabawy zespołowej z podziałem na role, Metody: czynne; zadań stawianych do wykonania, słowne, oglądowe,
Formy: praca w zespołach, z całą grupą,
PRZEBIEG DNIA I Ranek - zabawa ortofoniczna „W kuchni” wg nauczyciela: naśladowanie głosem dźwięków wydawanych przez naczynia i narzędzia kuchenne: sss. buch, bęc, wrr,- określanie naczyń po dźwięku wydawanym przez nie, - zabawy plastyczno-konstrukcyjne „warzywne kukiełki”, wykonanie kukiełek ze świeżych warzyw wg pomysłu dzieci , wykorzystywanie materiałów ze „skrzyni skarbów”,
II Zajęcia planowane: 1. „Zupa jarzynowa” – udział dzieci w przygotowaniu składników zupy. Przebieg: A/ wycieczka do kuchni przedszkolnej: obserwacja pracy kucharki, B/ zapoznanie z procesem gotowania zupy, C/ samodzielne krojenie gotowanych warzyw przyniesionych z kuchni, D/ wprowadzenie pojęcia „waza” oraz „łyżka wazowa”, E/ przedstawienie obowiązków dyżurnych podczas posiłków, F/ zabawa ruchowa osnuta na treści piosenki „ Na marchewki urodziny”, G/ wybór dyżurnych na dzień dzisiejszy ( z przypomnieniem ich zadań), H/ samodzielne nakrywanie do stołu z zachowaniem kolejności działań,
2. Zabawy teatralne w oparciu o wiersz J. Brzechwy „Na straganie”: Przebieg: a/ wybór chętnych aktorów ( sami dobierają sobie właściwe kukiełki), b/ występ przed zaproszonymi gośćmi (koledzy, rodzice, personel p-la). c/ zmiana aktorów i ponowny występ ( o ile dzieci wyrażają ochotę można spektakl wzbogacić o dodatkowe utwory znane dzieciom np. „ Entliczek – pentliczek”, piosenkę „Na marchewki urodziny” lub „Cebula bywa uszczypliwa”),
3. Obiad:
1. Przyniesienie ugotowanej zupy z kuchni, 2. Dyżurni wkładają do waz rozdrobnione warzywa oraz mieszają je z przygotowanym bulionem, 3. Dzieci po umyciu rąk zajmują miejsca przy nakrytych do obiadu stolikach, 4. Dyżurni nalewają zupę z wazy na talerze ( przy każdym stoliku jeden dyżurny), 5. Częstowanie zaproszonych gości „ugotowaną” przez dzieci zupą jarzynową, 6. SMACZNEGO! 7. Dyżurni sprzątają naczynia, 8. Dzieci wychodzą do łazienki – mycie zębów,
III Popołudnie: Zabawy dzieci w kącikach zainteresowań ( swobodny dostęp do kukiełek z porannego przedstawienia, samodzielny podział ról), Oprowadzanie gości po sali, prowadzenie rozmów z rodzicami (gośćmi), prezentowanie wytworów plastycznych,
Prowadzenie: Łucja Szturo
|