Nektarynka
NektarynkaNektarynka (Prunus persica var. nucipersica) – odmiana (a właściwie grupa odmian)
brzoskwini zwyczajnej
, od której nektarynki odróżnia przede wszystkim gładka skórka owoców. Pochodzenie nektarynek przez długi czas było zagadką. Podejrzewano, że jest to
mieszaniec
brzoskwini i śliwy. Jednak badania genetyczne wykazały, że brak charakterystycznego omszenia, to skutek ujawnienia się genu recesywnego, odpowiedzialnego za tę cechę rośliny. Jest uprawiana w Polsce. Morfologia- Pokrój
-
Drzewo
o wysokości do 6 m, krótkowieczne, żyjące do 30 lat.
-
Pień
-
Kora
ciemno brunatnoszara, nieraz u dołu prawie
czarna
, podłużnie spękana.
-
Liście
- Lancetowate, faliście ząbkowane, błyszczące.
-
Kwiaty
-
Różowe
, pięciokrotne, o licznych słupkach i pręcikach. Kwitnie w kwietniu, przed pojawieniem się liści.
-
Owoce
-
Pestkowiec
o masie 100-200 g, żółtej skórce z czerwonym rumieńcem. Dojrzewa w zależności od odmiany od lipca do października. Od owoców brzoskwini różnią się tym, że mają gładką skórkę, bez omszenia.
Zastosowanie-
Roślina uprawna
. Największe obszary jej uprawy znajdują się we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Kalifornii, Chile oraz w Południowej Afryce. W Polsce jest uprawiana, jednak jej uprawa, ze względu na duże wymagania cieplne jest narażona na ryzyko. Jej kwiaty często niszczone są przez przymrozki wiosenne.
-
Sztuka kulinarna
. Doskonały owoc jadalny, który stał się popularny dopiero na początku dwudziestego wieku. Ma aromatyczny i soczysty miąższ o żółtej, lub pomarańczowej barwie i bardziej zwarty, niż u brzoskwini, przez co łatwo oddziela się od pestki. Najczęściej używana jest do bezpośredniego spożycia, jako owoc deserowy, ale używana jest także jako dodatek do lodów, ciast. Robi się z niej także przetwory: dżemy, soki, kompoty,
likiery
, galaretki. Czasami poddaje się ją suszeniu.
- Wartości odżywcze: 100 g nektarynki zawiera: ok. 12 g węglowodanów, 214 mg potasu, 1 mg sodu, 9 mg wapnia, 28 mg fosforu, 13 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,13 mg cynku, 0,08 mg miedzi, 0,13 mg manganu, 13,7 mg witaminy C, ponadto: witaminę A, β-karoten, witaminę E, B1, B2, PP i 203 kJ energii[2].
Przypisy Bibliografia- zbiorowe: Sadownictwo i szkółkarstwo. Warszawa: PWRiL, 1995. .
Inne hasła zawierające informacje o "Nektarynka":
Brzoskwinia zwyczajna
...
Owoce jadalne
...
Pestkowiec
...
Nektarynka
Nektarynka
Systematyka
Domena
:
eukarionty
Królestwo
:
rośliny
Klad
:
rośliny naczyniowe
Klad
:
rośliny nasienne
Klasa
:
okrytonasienne
Klad
:
klad różowych
Rząd
:
różowce
Rodzina
:
różowate
Rodzaj
:
Prunus
Gatunek
:
brzoskwinia zwyczajna
Odmiana
:Nektarynka
Nazwa systematyczna
Prunus persica var. nucipersica (Suckow) C. SchneiderIll. ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Nektarynka":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|