Sushi
SushiOkrągłe maki-zushi i trzy nihiri-suchi w środku. Mieszany zestaw sushi: maki (lewy górny róg) i nigiri (pozostałe) Sushi (
jap.
寿司, 鮨 lub 鮓, Sushi) –
potrawa japońska
złożona z
ryżu
zaprawionego
octem ryżowym
(
jap.
酢,
octem ryżowym
su) oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych,
owoców morza
,
nori
i
ryb
oraz
warzyw
,
grzybów
, czy
jajek
. Ze względu na konieczność zachowanania świeżości, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia. SpożywanieSushi można jeść palcami, ważne jest jednak, aby spożywać całe kawałki naraz – niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. Do sushi zawsze podaje się
sos sojowy
do maczania, zielony japoński
chrzan wasabi
oraz marynowany
imbir
, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia
kubków smakowych
. Z tego powodu odradza się także picie wody. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata (często jest to hojicha). W restauracjach podaje się specjalne zestawy sushi, choć można także osobiście skomponować taki zestaw. Gotowe zestawy mają różnorodne nazwy, jednak dość często pojawiają się takie, jak: ume („
śliwa
” – zestaw tani), take („
bambus
” – zestaw pośredni), czy matsu („
sosna
” – zestaw wykwintny). Takie zestawy zawierają kawałki sushi różnego rodzaju. Zazwyczaj kosztują one mniej, niż zestawy dobierane przez klienta. Niektóre z dodatków podawanych wraz w zestawie są już zawarte w potrawie; przykładem może być
chrzan wasabi
(należy mieć na względzie jego intensywny smak i właściwości), który dodawany jest z jednej strony rybnego kawałka przed owinięciem go nori lub przykryciem ryżem. RodzajeIstnieje wiele rodzajów sushi: - nigiri-zushi (
jap.
握り寿司, nigiri-zushi), czyli sushi formowane w dłoni – jest to najpopularniejsza obok maki-zushi postać tej potrawy. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza;
- maki-zushi (
jap.
巻き寿司, maki-zushi) powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby (często także
ogórka
) na płacie
wodorostu
nori
(
jap.
海苔,
nori
) oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zawijania używa się często
bambusowej
maty – w ten sposób powstaje rulon, który kroi się następnie na mniejsze kawałki, przy czym ich długość powinna być mniejsza od średnicy;
- chirashi-zushi (
jap.
散らし寿司, chirashi-zushi), czyli „sushi porozsypywane”, to znaczy podane jako miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami surowej ryby. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw,
tofu
i
grzybów
;
- temaki-zushi (
jap.
手巻き寿司, temaki-zushi) jest tworzone przez spożywających: na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż oraz nori, z których każdy biesiadnik sam komponuje swoje sushi.
MakiMaki-zushi (
jap.
巻き寿司, 巻き鮨, 巻鮨, maki-zushi) to sushi podane w formie pokrojonego na plasterki wałka z ryżu owiniętego prasowanymi
algami morskimi
(
nori
); również podaje się go z
chrzanem japońskim
wasabi,
sosem sojowym
i marynowanym imbirem. Wyróżnia się następujące rodzaje maki-zushi (w nawiasach podano nazwę głównego składnika, pełną nazwę potrawy uzyskuje się dodając na końcu wyraz maki): - z owocami morza: ebi (z krewetką), hamachi (z
doradą
), ibodai (z
rybą maślaną
), hotategi (z
małżami
), katakuchiiwashi (z
sardelą
), sappa (z
sardynkami
), suzuki (z
labraksem
), shake (z
łososiem
), tai (z
doradą królewską
), tekka (z
tuńczykiem
), unagi (z
węgorzem
);
- z warzywami: artichoke (z
karczochem
), avocado (ze
smaczliwką
),
kappa
(z
ogórkiem
)[1], karashina (z kapustą sitowatą),
kimchi
(z
kapustą
), oshinko (z
kiszonką
),
shiitake
(z grzybkami), takenoko (z
pędami bambusa
), tamago (z
jajkiem
), yakiakapiman (z
czerwoną papryką
), yakikipiman (z
żółtą papryką
), yakinasu (z
bakłażanem
), zucchini (z
kabaczkiem
).
Maki-zushi dzieli się również ze względu na: - rozmiar: hoso-maki (małe, 2-3cm), naka-maki (średnie, 3-4cm), futo-maki (duże, 4-6cm)
- sposób podania: temaki (rożek z alg nori), uramaki („wywinięte maki”: dodatki owinięte są algami, a ryż tworzy warstwę zewnętrzną).
Zobacz teżPrzypisy- ↑ Sushi z ogórkiem nazywa się imieniem mitologicznego potwora,
kappy
, który miał słynąć z do tego warzywa.
Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Sushi":
Kuchnia japońska
...
Sushi
Okrągłe maki-zushi i trzy nihiri-suchi w środku.Nigiri-zushi z łososiaMieszany zestaw Sushi: maki (lewy górny róg) i nigiri (pozostałe)Sushi (
jap.
寿司, 鮨 lub ...
Język japoński
...
Mikołaj Trzaska
pracy
(
1999
)Świetlicki i Trzaska Cierpienie i wypoczynek (
2000
)Łoskot
Śmierdzące kwiatuszki
(
2000
)
Katarzyna Nosowska
Sushi
(
2000
)
Rogulus
/ Szwelas Projekt & Mikołaj Trzaska Afferico (
2001
)Trzaska/Ostrowski Ostrza (
2001
)Kobiety ...
Kategoria:Kuchnia japońska
...
Nori
- krasnolud, jeden z bohaterów Hobbita
nori
- gatunek wodorostu, używanego do produkcji Sushi ...
Sashimi
...
Sos sojowy
...
Undaria pierzastodzielna
...
Chrzan japoński
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Sushi":
030. Düsseldorf - najdłuższy kontuar świata (plansza 7)
le height=380 width=770 >
Man serviert hier die Klassiker Sushi, japanisches Bier und Sake-Wein.
Serwuje się tutaj klasyczne Sushi, japońskie piwo ...
118. Świat przypraw – część 2 (plansza 4)
eingelegter Ingwer wird in der chinesischen Küche noch heute zum Beispiel zum Sushi gereicht. Ingwer war in Asien sehr lang (bis zur Einführung der ...
W restauracji (plansza 7)
włoska (pizza, spaghetti, tiramisu)
Japanese
(Sushi)
japońska (Sushi)
British
(fish and chips, curry chicken, ...
|