|
Trepang
TrepangTrepang – nazwa
zwierząt
morskich z
rodzajów
Apostichopus i Parastichopus (dawniej Stichopus) zaliczanych do
strzykw
. Występują w wodach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Są poławiane na skalę przemysłową w celach konsumpcyjnych, wykorzystywane w
medycynie wschodu
. Do najbardziej znanych gatunków należą
trepang japoński
(Apostichopus japonicus) i
trepang królewski
(Parastichopus regalis). Dawniej nazwą trepang określano wszystkie gatunki z rodzaju Stichopus[1], później ich
klasyfikacja
uległa zmianie. Trepangi są przysmakiem w kuchni chińskiej, gdzie zaliczane są do grupy tzw. niebiańskich przysmaków, zastrzeżonych niegdyś jedynie do konsumpcji na stole cesarskim. Jako surowiec kulinarny określane są mianem ogórków morskich. Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Trepang":
Szkarłupnie
...
Trepang
Trepang królewski
(Stichopus regalis)Trepang – nazwa
zwierząt
morskich z
rodzajów
Apostichopus i ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Trepang":
018. Szkarłupnie – zwierzęta wtórouste (plansza 12)
...
|
|
|
|