praca, nauka, rozrywka....
Kasza kukurydziana
Kasza kukurydziana - produkowana z kukurydzy w postaci drobnego i grubego grysiku .Ma lekko gorzkawy smak . Dostarcza błonnika , witamin B1 i PP oraz beta-karotenu .
Kaszę kukurydzianą dodaje się do gulaszów , zup . Przyrządza się z niej zapiekanki - dobrze komponuje się z cebulą i żółtym serem .Jest bardzo popularna w Ameryce Południowej i Środkowej , gdzie robi się z niej placki i tortillę .
W kuchni włoskiej przyrządza się z niej polentę , a w Rumunii - mamałygę .
Inne hasła zawierające informacje o "Kasza kukurydziana":
Dziady (zwyczaj) ... Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" ... Manna ... Miedź ... Chleb ... Pszenica zwyczajna ... Jęczmień ... Karelowie ... Stonka ... Cynk ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kasza kukurydziana":
Cukry - właściwości i funkcje (plansza 14) ... Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 21) ... Cząsteczkowa budowa materii (plansza 3) ...
Dzięki niezwykle sprężystej substancji zwanej rezyliną, pchła potrafią wykonać aż 30 tysięcy skoków bez przerwy.
pchła mięsień rezylina skok
AP Edukacja - liceai szkoły policealne
Publikacje nauczycieli
Pełny ekran >>>