|
Ekstrakt rzeczywisty
Ekstrakt rzeczywistyEkstrakt rzeczywisty - jest to ta część produktu, która została po
oddestylowaniu
wszystkich jego lotnych składników jak alkohol, dwutlenek węgla itp. Przykładowo w piwie zawsze znajduje się pewna część ekstraktu, która została po odfermentowaniu ekstraktu znajdującego się w brzeczce piwnej. Ekstrakt ten nazywamy
ekstraktem pozornym
, gdyż w gotowym piwie znajduje się jeszcze alkohol, dwutlenek węgla i inne związki lotne (łącznie ok. 2/3 objętości) uniemożliwiające precyzyjny pomiar. Chcąc zmierzyć ekstrakt rzeczywisty zawarty w gotowym piwie należy dokonać destylacji próby. Piwo po destylacji uzupełnia się wodą destylowaną do pierwotnej objętości badanej próby i dopiero dokonuje oznaczenia.[1] Ekstrakt rzeczywisty jest liczbowo zawsze większy od ekstraktu pozornego. Jeżeli producent piwa podaje zawartość ekstraktu w wysokości 12% oznacza to, że brzeczka, z której wytworzono piwo posiadała 12% ekstraktu słodowego. W wyniku fermentacji część ekstraktu została zamieniona na alkohol, dwutlenek węgla i inne składniki lotne, tak więc gotowe piwo zawiera ekstrakt pomniejszony o te składniki. Dokonując pomiaru
areometrem
można zmierzyć jedynie ekstrakt pozorny: ok. 2,4%. Natomiast po destylacji wynik ten wyniesie ok. 4,2%.[2] Zobacz teżPrzypisy- ↑ Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk: Browarnictwo. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1998, s. 173. .
- ↑ Wolfgang Kunze: Technologia piwa i słodu. Warszawa: Piwochmiel/VLB Berlin, 1999, s. 569. .
Inne hasła zawierające informacje o "Ekstrakt rzeczywisty":
William Blake
...
Adolf Hitler
...
Łaska
...
Gerard Labuda
...
Prałat
...
Demokracja
...
Ziemia
...
Styl kierowania
...
Stefania Skwarczyńska
...
Dowód (matematyka)
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Ekstrakt rzeczywisty":
01 Znaki drogowe - tabliczki do znaków drogowych - część 1 (plansza 9)
...
01 Znaki drogowe - tabliczki do znaków drogowych - część 1 (plansza 7)
...
218 Oblicza światowej kultury (plansza 3)
...
|
|
|
|