|
Pieczarka polna
Pieczarka polnaPieczarka polna (Agaricus campestris) –
gatunek
grzybów
z rodziny
pieczarkowatych
(Agaricaceae). Charakterystyka-
Kapelusz
- Biały, nagi lub z rzadkimi szarobrązowymi łuskami na czubku, za młodu prawie kulisty, później wypukły, na koniec spłaszczony. W młodych owocnikach brzeg kapelusza połączony jest z trzonem błoniastą osłoną.
-
Blaszki
- Najpierw różowe, później czerwonawe, wreszcie ciemnobrązowe, wolne.
-
Trzon
- Cylindryczny, pełny, łatwo odłamujący się od kapelusza, z białym błoniastym pierścieniem u góry. Powierzchnia gładka, biała.
-
Miąższ
- Ścisły, jędrny, elastyczny, biały, po przekrojeniu miejscami różowieje. Smak przyjemny, zapach lekko grzybowy.
-
Wysyp zarodników
- Czarnobrązowy.
Zarodniki
o średnicy 7–10 x 5–6 µm.
-
Biotop
- Rośnie od maja do listopada na łąkach, pastwiskach i rowach przydrożnych, najczęściej na dobrze nawożonych miejscach, np. na łąkach, gdzie pasie się bydło.
ZnaczenieGrzyb jadalny, używany jako dodatek do różnych mięsnych dań oraz do zup. Do pieczarki szlachetnej (polnej) podobna jest
pieczarka miejska
(Agaricus bitorquis). Ma ona jednak zawsze nagi kapelusz i podwójny pierścień na trzonie. Rośnie od maja do listopada na rumowiskach i przy miejskich drogach. Jadalna. Bibliografia- Aurel Dermek: Grzyby. 1981. .
Inne hasła zawierające informacje o "Pieczarka polna":
Targowica
...
Murawa bliźniczkowa
...
Chojnik (Karkonosze)
...
Polska Czerwona Księga Roślin
...
Szujscy
...
Sopot
...
Żywiec
...
Francuski kalendarz rewolucyjny
...
Haren (Ems)
...
Pizza
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Pieczarka polna":
007. Przegląd i znaczenie grzybów (plansza 10)
...
180. Calineczka (plansza 18)
...
180. Calineczka (plansza 16)
...
|
|
|
|