W
Polsce
żniwa trwają przeważnie dwa miesiące, od
15 czerwca
do
15 sierpnia
i są dzielone na dwie części: żniwa małe i żniwa duże. Podczas żniw małych zbiera się jęczmień ozimy i rzepak, natomiast podczas żniw dużych zbiera się pszenicę, owies, jęczmień jary, żyto.
Zażynki
– czas rozpoczęcia zbiorów. Na lubelszczyźnie wg folkloru wyznaczał go głos przepiórki. Ścięcie pierwszych kłosów odbywało się zazwyczaj w sobotę[1].
Po zakończeniu żniw organizuje się Święto Plonów, tzw.
dożynki
.
Na Lubelszczyźnie dożynkami zwano okres obejmujący cały czas żniw i zbiorów. Jego obchody dzielono na polne i wieńcowe (przypuszczalnie tożsamemu właściwemu Świętu Plonów)[1].
Żniwa
Współczesne żniwa wykonuje się przy użyciu maszyn rolniczych:
kombajnu
i
traktora
z
przyczepą
Żniwa – zbiór roślin uprawnych, głównie
zbóż
, m.in.
żyta
,
pszenicy
,
jęczmienia
,
owsa
, ...