|
Erytrozyna
ErytrozynaErytrozyna | | Ogólne informacje | Nomenklatura systematyczna (
IUPAC
): | sól disodowa kwasu 2-(6-hydroksy-2,4,5,7-tetrajodo- -3-okso-ksanten-9-ylo)benzoesowego | Inne nazwy | E127,
C.I.
45430, czerwień
FD&C
3, czerwień kwasowa 51, jodoezyna, sól sodowa tetrajodofluoresceiny, erytrozyna B | Wzór sumaryczny | C20H6I4Na2O5 |
SMILES
| |
Masa molowa
| 879,86
g
/
mol
| Wygląd | wiśniowoczerwony proszek | Identyfikacja |
Numer CAS
| 16423-68-0 | | Niebezpieczeństwa | Zagrożenia | | Szkodliwy |
| Szkodliwy (Xn) |
|
Zwroty ryzyka
| R22 |
Zwroty bezpieczeństwa
| S36 |
Numer RTECS
| LM5950000 | Podobne związki | Podobne związki |
fluoresceina
| Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
|
Erytrozyna, sól sodowa tetrajodofluoresceiny (
E127
) - wiśniowoczerwony smołowy
barwnik spożywczy
. Zakazany w niektórych krajach.[1]
Dopuszczalne dzienne spożycie
wynosi 0,1
mg
/
kg
ciała.[2] Zastosowanie
Owoce
konserwowe i koktajlowe, osłonki (kiszki)
kiełbas
,
herbatniki
i
ciasta
w proszku. Inne zastosowaniaTusze do drukowania,
tabletki
i
pasty do zębów
,
kosmetyki
(np.
róż
) oraz
lekarstwa
. Działanie niepożądaneMoże powodować
typowe dla barwników azowych działania niepożądane
oraz
światłowstręt
i trudności w nauce. Wpływa na
wątrobę
,
serce
,
tarczycę
,
płodność
i
żołądek
. W zwiększonych
stężeniach
(niestosowanych w żywności) zakłóca
metabolizm
jodyny
.[2] Niektóre badania dowodzą jej
kancerogenności
.[1][3][4][5] Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Erytrozyna":
Erytrozyna
ErytrozynaOgólne informacjeNomenklatura systematyczna (
IUPAC
):sól disodowa kwasu 2-(6-hydroksy-2,4,5,7-tetrajodo--3-okso-ksanten-9-ylo)benzoesowegoInne nazwyE127,
C.I.
45430, czerwień
FD&C
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Erytrozyna":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|