|
Jajożyworodność
JajożyworodnośćJajożyworodność (ovoviviparia) – odmiana
żyworodności
polegająca na tym, że po zapłodnieniu wewnętrznym zarodki pozostają w błonach jajowych wewnątrz organizmu matki, odżywiają się żółtkiem, ale zachowują całkowitą autonomię podczas rozwoju. Młode uwalniają się z błon jajowych bezpośrednio przed złożeniem jaj, w trakcie lub zaraz po ich złożeniu przez
samicę
. Termin jajożyworodność wprowadzony przez Borysa Balińskiego w 1975[1] był w kolejnych latach różnie definiowany przez biologów. Ostatecznie został wycofany z użycia[2], a ten typ rozrodu – spotykany u niektórych
owadów
,
ryb
i
gadów
– określa się jako żyworodność lecytotroficzną[3].
Przypisy- ↑ Borys I. Baliński (1975) An introduction to embryology. W. B. Saunders Philadelphia. Co.
- ↑ Daniel G. Blackburn. Classification of the reproductive patterns of amniotes. „Herpetological Monographs”. 14, ss. 371-377 (2000) (
ang.
).
- ↑ Anna Pecio. Ewolucja żyworodności wśród ryb (Pisces). „Przegląd Zoologiczny”. 1-2, ss. 29-47 (2001).
Inne hasła zawierające informacje o "Jajożyworodność":
Żyworodność
...
Jajorodność
...
Jajożyworodność
Gupik pawie oczko
najbardziej znana ryba jajożyworodna, para odmiany hodowlanejJajożyworodność (ovoviviparia) – odmiana
żyworodności
polegająca na tym, że po zapłodnieniu wewnętrznym ...
Żmija zygzakowata
...
Jaszczurka żyworodna
...
Tse-tse
...
Nicienie
...
Legwanowate
...
Gekonowate
...
Kameleonowate
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Jajożyworodność":
012. Nicienie (plansza 10)
...
024. Gady – pierwsze owodniowce (plansza 24)
...
020b. Zasadnicze cechy kręgowców (plansza 16)
...
|
|
|
|