|
Agrofagi
AgrofagiAgrofagi - niepożądane organizmy (
patogeny
,
szkodniki
i
chwasty
), szkodliwe dla
roślin uprawnych
,
płodów rolnych
oraz zwierząt. Straty powodowane przez agrofagi na świecie wynoszą ok. 35%, a w Polsce ok. 15%. Straty zależą od rejonu, rośliny żywicielskiej i gatunku agrofaga. W Polsce przeciętne szkody w plonach roślin uprawnych wynoszą: Do zwalczania agrofagów stosuje się metody: - profilaktyczne - kwarantanna, zabiegi agrotechniczne, hodowla odmian odpornych,
- mechaniczne - np. niszczenie w sadach mumii, zakładanie opasek lepowych i pułapek, ustawianie strachów, ręczny zbiór szkodników,
- fizyczne - wykorzystywanie niskiej temperatury, światła, ultradźwięków i różnego rodzaju promieniowania,
- biologiczne - stosowanie biopreparatów,
- integrowane - umiejętne łączenie wszystkich zabiegów
ochrony roślin
tak, aby się wzajemnie uzupełniały.
Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Agrofagi":
Uprawa roli
...
Agrofagi
Agrofagi - niepożądane organizmy (
patogeny
,
szkodniki
i
chwasty
), szkodliwe dla
roślin uprawnych
, ...
Kategoria:Rolnictwo
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Agrofagi":
115. Najważniejsze obszary rolnicze świata (plansza 20)
...
|
|
|
|