Salceson
SalcesonSalceson - (wł.) rodzaj wyrobów podrobowych robionych z
głowizny
wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu,
podrobów
,
krwi
, okrawków mięsa skórek i przypraw. Mięso na salceson poddaje się peklowaniu, obgotowuje i odpowiednio przyprawia. Tak przygotowaną masą wypełnia się żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe, gotuje i prasuje[1]. Rodzaje salcesonów: - Włoski (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, przyprawy - czosnek, pieprz i kminek)
- Czarny (tłuszcz pokrojony w kostkę, skórki wieprzowe, krew, kasza manna, bułka tarta, rosół, przyprawy)
- Brunszwicki (podroby, skórki wieprzowe, krew, rosół, przyprawy)
- Saksoński (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, krew, podroby, czosnek, kminek, przyprawy)
- Ozorkowy (peklowane ozorki wieprzowe, skórki wieprzowe, krew, rosół, przyprawy)
- Lastryko (czarny lub srebrzysto-szary)
- Wiejski ( głowizna, rosół, skórki wieprzowe, słonina, przyprawy)
- Podlaski (głowizna wieprzowa, rosół, szczypiorek, kminek, przyprawy)
- Czosnkowy (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, czosnek)
- Wołowy (głowizna i skórki wołowe, rosół, przyprawy)
- Tyrolski (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, majeranek, pieprz, sól, przyprawy)
- Cielęcy (głowizna i skórki cielęce, rosół, przyprawy)
- Norweski (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, łosoś, przyprawy)
- Żołądkowy (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, przyprawy, włożone do żołądka), inna nazwa - salceson w żołądku
Przypisy- ↑ Maciej E. Halbański: Leksykon sztuki kulinarnej. Warszawa: Watra, 1983. .
Inne hasła zawierające informacje o "Salceson":
Kiełbasa
...
Dieta bezglutenowa
...
Podroby
...
Salceson
Salceson - (wł.) rodzaj wyrobów podrobowych robionych z
głowizny
wieprzowej, wołowej lub ...
Kategoria:Wędliny
...
Kategoria:Kuchnia polska
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Salceson":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|