chymotrypsynogen
chymotrypsynogen - nieczynna postać proteolitycznego enzymu trawiennego należącego do endopeptydaz , produkowanego przez trzustkę i wchodzącego w skład soku trzustkowego. Chymotrypsynogen zostaje uczynniony przez trypsynę, przemieniając go w chymotrypsynę i wraz z nią rozszczepia wiązania peptydowe łączące lizynę lub argininę z tyrozyną lub fenyloalaniną. Wykazuje maksimum aktywności przy pH 8-9. Od trypsyny odróżnia go to, że nie powoduje krzepnięcia krwi.
Inne hasła zawierające informacje o "chymotrypsynogen":
Trzustka
w pH 5,2-6,0 lub autokatalitycznej aktywacji przy pH 7,9, w
dwunastnicy
do
trypsyny
,chymotrypsynogen - enzym aktywuje się pod wpływem trypsyny i pH 8,0 w ...
Enzymy
...
trzustka
...
sok trzustkowy
wchodzą enzymy trawiące białka: trypsyna i chymotrypsyna w formie nieaktywnej (trypsynogen i chymotrypsynogen), enzymy trawiące cukry: amylaza trzustkowa i disacharydazy oraz enzymy trawiące tłuszcze ...
chymotrypsynogen
align=justify>
chymotrypsynogen - nieczynna postać proteolitycznego enzymu trawiennego należącego do endopeptydaz , produkowanego ...
trypsyna
...
Inne lekcje zawierające informacje o "chymotrypsynogen":
109. Budowa i czynności układu pokarmowego człowieka (plansza 15)
wydziela trzustka, skąd dostają się do dwunastnicy w postaciach nieczynnych: trypsynogenu i chymotrypsynogenu. Tam enzym enterokinaza przekształca trypsynogen w trypsynę, która oddziałuje na chymotrypsynogen, ...
|