konserwant
konserwant - inaczej środek konserwujący – związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najczęściej konserwanty dodawane są do żywności (np. benzoesan sodu, kwas askorbinowy – zwany potocznie witaminą C). Konserwujące działanie ma także proces moczenia mięsa w solance (wodnym roztworze chlorku sodu) i wędzenia.
Konserwanty dzielą się na: -
* przeciwutleniacze: (witamina C),
-
* antybiotyki.
Wszystkie substancje dodawane do produktów spożywczych oznaczane są przez odpowiedni symbol "E" (zobacz: lista E). Konserwanty i regulatory kwasowości mają zakres numerów E200-E299.
Inne hasła zawierające informacje o "konserwant":
Konserwacja żywności
uniemożliwi mikroorganizmom z zewnątrz dostanie się do środka; zwykle następuje po pasteryzacjidodanie
konserwantów
; konserwanty takie jak
benzoesan sodu
działają bakteriostatycznie, niektóre konserwanty jednak są ...
Zawiesina
wodę musza być konserwowane, aby nie rozwijały się w nich
drobnoustroje
. jako konserwanty w zawiesinach stosuje się między innymi:
Kwas benzoesowy
,
benzoesan sodu
,glukonian
chlorheksydyny
,IV rzędowe sole ...
Peptydy
- 11 - 100 reszt aminokwasowych Niektóre znane peptydy
Nizyna
- antybiotyk naturalny, konserwant
Glutation
-
Oksytocyna
-
Insulina
-
Endorfiny
- tzw. hormony szczęścia, grupa hormonów wywołujących stany ...
Octan potasu
preparatów biologicznych. Stosuje się go również jako dodatek do żywności pełniący rolę
konserwantu
i regulatora kwasowości.Przypisy↑
Octan potasu – Compound Summary
(
ang.
). PubChem Public ...
Przeciwutleniacze
2. Warszawa:
Wydawnictwo Naukowe PWN
, 2008, ss. 198-199, seria: Środowisko. . Zobacz też
konserwanty
chemiczne dodatki do żywności
lista E
ORAC
stres oksydacyjny
...
Szczepionka
się, że po zaszczepieniu pojawiają się
niepożądane odczyny poszczepienne
.Szczepionki zawierające
mertiolat
jako konserwant budzą u niektórych ludzi podejrzenia co do ich potencjalnej szkodliwości, jednak ...
Kwas octowy
używanego do wielkotonażowej produkcji
poli(tereftalanu etylenu)
(butelki PET). Jest stosowany również jako
konserwant
. Jego numer jako
dodatku do żywności
to
E260
.Przypisy↑ 1,0 1,1 Advanced ...
Lista E
września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych .100–199 –
barwniki
200–299 –
konserwanty
300–399 –
przeciwutleniacze
400–499 –
emulgatory
,
stabilizatory
, środki zagęszczające500–599 – dodatki o zróżnicowanym ...
Kwas mrówkowy
jest stosowany do zwalczania
roztocza
Varroa destructor
.Kwas mrówkowy jest stosowany również jako
konserwant
. Jego numer jako
dodatku do żywności
to
E 236
.Posiada również właściwości ...
Octan wapnia
z
kwasem siarkowym
i destylacji).Czysty octan wapnia stosowany jest jako środek konserwujący (konserwant)
E263
oraz utwardzacz tkanek roślinnych.Przypisy↑
Octan wapnia – Compound Summary
(
ang.
). ...
Inne lekcje zawierające informacje o "konserwant":
Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 21)
...
110. Rola diety w życiu człowieka (plansza 15)
...
112. Transpiracja u roślin i ich nawożenie (plansza 14)
...
|