Ciasto
CiastoCiasto to plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie
mąki
,
wody
i innych składników np.
cukru
,
jajek
,
tłuszczów
. Niektóre ciasta, np. na
bezy
lub
makaroniki
nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na
biszkopty
, lub też miód, np. ciasta na niektóre
pierniki
i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane
fermentacji
przy pomocy
drożdży
, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np.
sody oczyszczonej
,
proszku do pieczenia
, lub piany z białek. Z ciasta poprzez
pieczenie
,
gotowanie
i
smażenie
otrzymuje się
makarony
,
kluski
,
pieczywo zwykłe
(
chleby
), półcukiernicze (
chały
, strucle) i cukiernicze (
ciasta
,
ciastka
,
torty
). Bibliografia- Maciej Halbański: Leksykon sztuki kulinarnej. Warszawa: Watra, 1986. .
Inne hasła zawierające informacje o "Ciasto":
Wodorotlenek wapnia
do malowania oraz jako składnik
zaprawy murarskiej
. Przy małej ilości wody tworzy Ciasto wapienne, jest także składnikiem
cementu stomatologicznego
. Sposoby otrzymywaniaWodorotlenek wapnia otrzymuje się ...
Model atomu Thomsona
Reprezentacja modelu atomu "Ciasto z rodzynkami".Model atomu Thomsona, zwany także modelem "'ciasta z rodzynkami" – ...
Cukiernia
...
Pizza
mąka
musi być typu 0 lub 00 (ewentualnie mieszanką tych dwóch rodzajów), Ciasto jest wytwarzane z użyciem neapolitańskich drożdży lub drożdży browarnianych. Aby uzyskać ...
Makaron
...
Chleb
...
Szpecle
i kuchni
tyrolskiej
.Szpacle to niewielkie kluseczki przygotowywane z
mąki
i
jajek
. Zagniecione Ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej ...
Chomiki
starzec zwyczajny
,
koniczyna
,
mniszek pospolity
,
tasznik pospolity
, liście
maliny
.Inne;
rodzynki
, gotowane
jajko
, Ciasto owocowe (wszystko w małych ilościach).Owady – Chomiki też bardzo chętnie jedzą ...
Mleko wapienne
(głównie fosforany) przestają być rozpuszczalne i mogą być odfiltrowane od sokuZobacz też:
Ciasto wapienne
,
woda wapienna
. ...
Enzymy
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Ciasto":
Praca mechaniczna (plansza 2)
spada z wyższego poziomu na niższy – pracę wykonuje siła przyciągania ziemskiego.
Na Ciasto przy jego zagniataniu działa siła mięśni rąk, w wyniku czego Ciasto ...
012. Odmiana czasowników modalnych: móc, musieć, chcieć - czas teraźniejszy (plansza 21)
Gurkensuppe kochen
- ugotować zupę ogórkową
den Hefekuchen backen
- upiec Ciasto drożdżowe
...
Wzór funkcji a wykres (plansza 2)
sposoby są ze sobą ściśle powiązane. Kiedy weźmiemy do ręki przepis na Ciasto, nie widzimy co nam z niego wyjdzie, ale jeśli będziemy postępowali ...
|