Kiełbasa
KiełbasaKiełbasa – produkt spożywczy, którego nazwa polska (słowiańska) pochodzi z
języka węgierskiego
(oryginalnie kolbász). Proste wytwarzanie kiełbasy na Węgrzech Tradycyjny skład kiełbasy to
mięso wieprzowe
, solone z dodatkiem przypraw. Ze względu na warunki klimatyczne w Polsce (duża wilgotność powietrza) utrwalano kiełbasy poprzez
wędzenie
, w odróżnieniu od krajów śródziemnomorskich, gdzie znacznie lepsze efekty przedłużenia trwałości uzyskiwano przez naturalne procesy suszenia. W pewnych okresach ze względów ekonomicznych (proceder ten trwa do dziś) nazywano kiełbasą wyroby wędliniarsko-garmażeryjne w skład których wchodziło
mięso
innych zwierząt rzeźnych np.
wołowina
,
konina
,
jagnięcina
,
mięso drobiowe
, mięso królicze, a nawet z nutrii lub osła. Należy podkreślić, że wytwórcy kiełbas stosując wymienione namiastki mięsa wieprzowego mieli na celu jedynie zastąpienie deficytowej wieprzowiny znacznie tańszymi mięsami innych zwierząt. Tak utrwalił się stereotyp o tym, że
salami
wytwarzane jest z mięsa osła, frankfurterki robi się z nutrii,
kabanos
z koniny, a
parówki
z drobiu. Żeby docenić smak wymienionych wędlin stosuje się tylko tradycyjny skład, do którego zalicza się: rozdrobnione tylko i wyłącznie wieprzowe mięso, rzadziej wołowe, a ze względu na cenę niezwykle rzadko cielęce. W ostatnich latach zwykło nazywać się kiełbasą wyroby drobiowe lub mieszane (
salami
), ewentualnie
podroby
zwierząt wraz z
przyprawami
,
ziołami
i innymi dodatkami, wtłoczone do osłonki (dawniej – zawsze z naturalnych
jelit
zwierzęcych, dziś coraz częściej z
tworzyw sztucznych
) i
zakonserwowane
na jeden z wielu znanych sposobów, np. przez
suszenie
, sparzenie wrzątkiem,
wędzenie
w dymie itp. Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek oraz sposobu konserwacji. Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36%
wody
(np. krakowska, sucha,
salami
), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36-56%
wody
(np.
kabanosy
, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72%
wody
(np.
biała kiełbasa
, zwyczajna, serdelowa). Kiełbasa oferowana jest m.in. w pętach, np. kiełbasa zwyczajna lub w kawałkach, np. kiełbasa krakowska. Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Kiełbasa":
Nałęcz (herb szlachecki)
Kawałowski, Kazanecki, Kazański, Każdajlewicz, Kąsinowski, Kembłowski, Kębłowski, Kędzierski, Kęsicki, Kęszycki, Kibeleński, Kielbicki, Kiełbasa, Kietułk, Kissiński, Kiszewski, Klonowski, Kłobicki, Kłobocki, Kłokocki, Kłokowski, Kłonowski, Kobelecki, Kobelnicki, ...
Jad kiełbasiany
...
Włosień kręty
pochodzeniaunikanie mięsa i jego przetworów niedogotowanych oraz półsurowych wędlin np. metka, biała Kiełbasa z nieznanego źródła. Wykrywanie włośni w produktach spożywczychWykrywanie włośni w mięsie ...
Krzysztof Kolumb
Merrillem (
pol.
)↑
DNA Tests on the bones of Christopher Columbus
Linki zewnętrzneGrzegorz Kiełbasa:
Krzysztof Kolumb – odkrywca Nowego Świata
(
pol.
). [dostęp 5 stycznia 2009]. ...
Kiełbasa
Kiełbasa
salami
Kiełbasa – produkt spożywczy, którego nazwa polska (słowiańska) pochodzi z
języka ...
Łowiectwo
łopatki z młodymi jarzynamipasztetjelenia, daniela:polędwicazraziki z polędwicyzającakuropatwy, kaczkiresztek z każdej dziczyzny orazwyroby masarskie:Kiełbasa leśna parzona, półsuchaKiełbasa z dziczyzny parzonaKiełbasa serdelowa z dziczyznyKiełbasa pomorskaKiełbasa myśliwska ...
Fermentacja mlekowa
...
Język węgierski
por. ros. ужин - kolacja, vácsora - kolacja, por. wieczór, kolbász - Kiełbasa, szalonna - boczek, por. ros. сало - słonina), ubrania (szoknya - ...
Kiełbasa wyborcza
Kiełbasa wyborcza - zbiorczy termin określający
populistyczne
formy zdobywania poparcia w
wyborach
.Wyrażenie ...
Czerwień 2G
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kiełbasa":
008. Święta Bożego Narodzenia w Polsce i w Niemczech (plansza 18)
więcej.
Dazu gehören Bratwurst mit Sauerkraut, Gänsebraten oder Karpfen.
Do tych rzeczy należy pieczona Kiełbasa z kiszoną kapustą, pieczeń z gęsi lub karp.
Das Essen beginnt ...
019. Artykuły spożywcze (plansza 7)
Nie jadam mięsa. Jem tylko rybę.
Fleisch und Wurst - mięso i Kiełbasa
das Fleisch - mięso
das Putenfleisch - mięso z indyka
das Rindfleisch - wołowina
das ...
021. Zdrowe życie i jedzenie (plansza 15)
Kartoffelchip - chipsy
die Pizza - pizza
der Hamburger - hamburger
die Bratwurst - smażona Kiełbasa
die Nudeln - kluski
...
|