|
Dzieża
DzieżaDzieża − naczynie służące do rozczyniania mąki i wyrastania ciasta chlebowego. Wykonane było z drewnianych klepek (najczęściej lipowych lub świerkowych) i obręczy. Szersze u dołu niż u góry. Dzieża zwykle była bez wieka, ale czasem spotykało się wieko (pokrywę) wyplecioną ze
słomy
. Do pieczenia chleba nie zużywano całego rozczynionego ciasta. W dzieży pozostawiano jego niewielką ilość, która służyła do zakwaszenia nowego ciasta do następnego wypieku. Tę pozostałość na Mazowszu i Podlasiu nazywano
"zakwaskiem"
, "zaczynem" lub "bątką".
Rzemieślnikiem
wykonującym dzieże był
bednarz
. Wyraz dzieża występuje w wielu językach słowiańskich.
Inne hasła zawierające informacje o "Dzieża":
Chleb
...
Dzieża
Dzieża z pokrywąDzieża − naczynie służące do rozczyniania mąki i wyrastania ciasta ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Dzieża":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|