Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

fermentacja masłowa

fermentacja masłowa - to beztlenowy proces enzymatycznego rozkładu sacharydów na kwas masłowy, dwutlenek węgla i wodór. Produktami tej fermentacji są również: kwas octowy, kwas bursztynowy i etanol. Zachodzi ona w komórkach bakterii Clostridium. Przeprowadzają ją także pierwotniaki u przeżuwaczy. Fermentacja masłowa jest rozpowszechniona w przyrodzie, m.in. następuje rozkład resztek roślinnych np. w zbiornikach wodnych, bagnach. Fermentacja masłowa jest podstawą przemysłu produkcji kwasu masłowego oraz bierze udział w procesie roszenia łodyg roślin włóknodajnych jak: len, konopie.
Fermentacja masłowa przebiega zgodnie z równaniem: C6H12O6 › CH3CH2CH2COOH + 2CO2 + 2H2 + wolna energia. Oprócz kwasu masłowego powstają również liczne produkty uboczne, np. kwas octowy, alkohol metylowy, metan, aceton, alkohol butylowy. Przebieg fermentacji zależy od gatunku bakterii i odczynu środowiska. W środowisku obojętnym głównym produktem jest kwas masłowy, a w środowisku kwaśnym te same bakterie wywołują fermentacje acetobutanolową. Są też gatunki bakterii masłowych, które redukują aceton do alkoholu izopropylowego. Bakterie masłowe odgrywają ważną rolę w procesie moczenia łodyg lnu i konopi, ponieważ umożliwiają, na skutek fermentacji błonnika, oddzielenie włókien przędnych od tkanki korowej i zdrewniałej.

Szkodliwa rola bakterii masłowych w przemyśle spożywczym:

· Wyrządzają liczne szkody w: mleczarstwie i przetwórstwie owocowo – warzywnym.

· Wywołują bombaże konserw pod wpływem wytwarzanych gazów (CO2 i H2). Produkty takie mają bardzo nieprzyjemny zapach i nie nadają się do spożycia.

· Rozwój ich w zacierze gorzelniczym hamuje działalność drożdży. Fermentacja masłowa często zachodzi w przecierach zbożowych, natomiast rzadko w zacierach ziemniaczanych.


Inne hasła zawierające informacje o "fermentacja masłowa":

Oddychanie komórkowe ...

Fruktoza ...

Fosforylacja oksydacyjna ...

Substancja psychoaktywna ...

Jöns Jacob Berzelius ...

Fermentacja jest fermentacja octowa przebiegająca z dostępem tlenu.Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą: fermentacja alkoholowa fermentacja cytrynowa fermentacja masłowa fermentacja mlekowa fermentacja mannitowa (zwana też "śluzową" lub "gumową") fermentacja metanowa fermentacja octowa (fermentacja ...

Gorzelnia ...

Chleb ...

Wino ...

Dekarboksylacja ...


Inne lekcje zawierające informacje o "fermentacja masłowa":

Higiena żywienia i żywności (plansza 6) ...

Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9) ...

Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 2) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie