Kimchi jest tradycyjnym daniem koreańskim składającym się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, głównie kapusty oraz papryczek chili.
Główne składniki to
kapusta pekińska
(albo
chińska
),
rzodkiew japońska
,
czosnek
,
papryka chili
,
cebula
, marynowane
krewetki
lub inne
owoce morza
,
imbir
,
sól
oraz
cukier
. Najpopularniejsze kimchi (baechu kimchi) składa się z kiszonej kapusty chińskiej, jest mocno posolone i zawiera chili, imbir oraz czosnek. Istnieje wiele innych wariantów tej potrawy, często o zasięgu lokalnym oraz sezonowym, włączając w to np. kaktugi bazujące na rzodkwi, bez dodatku kapusty. Można także przyrządzać tę potrawę z innymi rodzajami kapusty, otrzymuje się wtedy danie bardziej "lekkie" i mniej pikantne.
Baechu kimchi, mimo swej obecnej popularności, powstało stosunkowo późno. Papryczki chili zostały wprowadzone do
Korei
(poprzez
Japonię
) na początku
XVII w.
, a dopiero 200 lat później zastosowano je w przyrządzaniu kimchi. Kapusta chińska (
kor.
baechu) dotarła do Korei z
Chin
prawdopodobnie w
XIX w.
, wcześniej stosowano miejscowe warzywa.
Dawniej przechowywano kimchi w glinianych garnkach ustawionych z dala od innych produktów i domowników (ze względu na specyficzny i intensywny aromat), częściowo zakopane w ziemi, poza budynkami. Obecnie używa się specjalnych lodówek.
Niektórzy uważają, że niewielka ilość zachorowań na
SARS
w Korei połączona jest z wysoką spożywalnością kimchi, ale nie ma na to jednoznacznych dowodów. Prowadzono także badania nad wpływem tej potrawy na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka żołądka, oraz innych typów
raka
.
W Korei, kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak
kimchi jjigae
(zupa kimchi) czy
kimchi bokkeumbap
(smażony ryż z kimchi).