laktoza
laktoza - cukier mleczny, C12H22O11, disacharyd zbudowany z reszt D-galaktozy i D-glukozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. Występuje w mleku wszystkich ssaków (mleko ludzkie 6,7%, krowie 4,5%), otrzymywana jako produkt uboczny z serwatki w przemyśle serowarskim. Jest to biała krystaliczna substancja o słabo słodkim smaku (3 razy mniej słodka od sacharozy). Laktoza rozpuszcza się w wodzie, nie ulega fermentacji przez zwykłe drożdże. Laktozę stosuje się jako składnik modyfikowanego mleka i żywności dla niemowląt, a także jako wypełniacz w przemyśle farmaceutycznym. Laktozy nie mogą spożywać osoby, których organizm nie jest zdolny do przyswajania powstałej z niej galaktozy, gromadzi się ona w ustroju i jest przyczyną choroby — galaktozemii.
Inne hasła zawierające informacje o "laktoza":
Oddychanie komórkowe
...
Cukier spożywczy
również
skrobi
i
celulozy
.Przemysł spożywczy oferuje jednak znacznie więcej rodzajów cukrów:
glukoza
(cukier gronowy),
laktoza
zwana cukrem mlekowym, stosowana jako surowiec, bezpośrednio nie spożywana,
galaktoza
jest izomerem ...
Guzki krwawnicze
(agar, sterkulina)środki powlekające i zmiękczające:
parafina
płynnaosmotyczne środki przeczyszczające:
sorbitol
, laktikol,
mannitol
,
laktoza
,
laktuloza
Operacyjne usunięcie żylakówMetod jest wiele, najpopularniejsza to zabieg Milligana-Morgana. Wszystkie ...
Cukry proste
jest m.in. pięciowęglowa
ryboza
i
deoksyryboza
oraz sześciowęglowe:
glukoza
,
fruktoza
,
mannoza
i
galaktoza
.Cukry proste mogą tworzyć
disacharydy
(dwucukry),
oligosacharydy
lub
polisacharydy
(wielocukry), np.:
maltozę
(glukoza ...
Kokaina
objętości. Substancje używane w tym procesie to soda kuchenna,
cukry
(takie jak
laktoza
),
glukoza
,
inozytol
,
mannitol
i lokalne środki znieczulające, takie jak
lidokaina
. Ta ...
Szlak metaboliczny
...
Enzymy
...
Karmienie piersią
Korzyści5 Linki zewnętrzne6 Zobacz też7 Przypisy Właściwości i skład pokarmuSkład kobiecego pokarmu:
laktoza
(chroni
jelita
przed
bakteriami
),
tłuszcze nienasycone
(wpływające na rozwój
mózgu
),
proteiny
, ...
Laktoza
Laktoza
Galaktoza
Glukoza
Laktoza (4-O-β-D-galaktopiranozylo-D-glukopiranoza), o wzorze sumarycznym C12H22O11, cukier mleczny, cukier mlekowy (z
łac.
...
Sacharoza
stały
Rozpuszczalność
w
wodzie
211,5 g/100 ml (20°C)
Temperatura topnienia
184
°C
Niebezpieczeństwa
NFPA 704
110
Numer RTECS
WN6500000Podobne związkiPodobne związki
celobioza
,
laktoza
,
maltoza
,
trehaloza
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 ...
Inne lekcje zawierające informacje o "laktoza":
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12)
rozkładane przy udziale amylazy trzustki (2) do maltozy (3).
Wszystkie dwucukry (maltoza, laktoza, sacharoza) – (3) znajdujące się w dwunastnicy zostają rozłożone przez odpowiednie ...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 2)
...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 15)
e height=434 width=770 >
Disacharydy – maltoza, celobioza, laktoza
Laktoza – disacharyd, zwany też cukrem mlekowym, ze względu na występowanie w ...
|