|
Wodorowęglany
WodorowęglanyWodorowęglany – grupa
związków chemicznych
,
wodorosoli
kwasu węglowego
. Wodorowęglany
dysocjują
w wodzie na
kationy
metali (np. K+) lub
kation amonowy
(NH4+) oraz na aniony wodorowęglanowe (HCO3-), np.: - KHCO3 → K+ + HCO3- (dysocjacja wodorowęglanu potasu)
- NH4HCO3 → NH4+ + HCO3- (dysocjacja wodorowęglanu amonu)
Jony HCO3- w
roztworze
wodnym współistnieją w
równowadze chemicznej
z na ogół niewielką ilością anionów węglanowych (CO32-): - HCO3- + H2O ⇌ CO32- + H3O+,
a powstające w reakcji hydrolizy jony
H3O+
nadają roztworom wielu wodorowęglanów
odczyn
kwaśny. Stałe wodorowęglany ulegają
termicznemu rozkładowi
do
węglanów
. Znane wodorowęglany- NH4HCO3 → NH3↑ + CO2↑ + H2O↑
- Wodorowęglan wapnia (Ca(HCO3)2) – występuje w tzw.
zjawiskach krasowych
-
Wodorowęglan sodu
(NaHCO3) – zwany sodą oczyszczoną, główny składnik
proszku do pieczenia
– stosowany jako środek spulchniający i pianotwórczy oraz dodatek wywołujący musowanie wody, gdyż wydziela duże ilości CO2:
- 2 NaHCO3 →
Na2CO3
+ H2O + CO2
Powstałe gazy wydostając się z ciasta powodują wzrost wypieku.
Inne hasła zawierające informacje o "Wodorowęglany":
Związek organiczny
...
Wody gruntowe
...
Fosforylacja oksydacyjna
...
Krew
...
Związek nieorganiczny
...
Biotyna
...
Metabolizm
...
Wodorowęglany
Wodorowęglany – grupa
związków chemicznych
,
wodorosoli
kwasu węglowego
.Wodorowęglany
dysocjują
w wodzie na ...
Hemoglobina
...
Sok trzustkowy
w postaci nieaktywnych proenzymów):
lipaza
trypsyna
chymotrypsyna
A i Bα-
amylaza
nukleaza
elastaza
Karboksypeptydazy
A i Bfosfolipaza A i B
esterazy
Oraz:
sód
potas
wapń
magnez
chlor
siarka
fosfor
Wodorowęglany
mocznik
kwas moczowy
Sok trzustkowy wydzielany jest przewodem trzustkowym głównym (Wirsunga) i dodatkowym (Santoriniego) ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Wodorowęglany":
Pierwiastki bloku s (plansza 19)
która utrudnia pienienie się mydła i innych środków piorących.
Przy gotowaniu wody Wodorowęglany przechodzą w znacznie trudniej rozpuszczalne węglany, które strącają się w postaci ...
|
|
|
|