Sum afrykański, tawada[2] (Clarias gariepinus) –
ryba
słodkowodna, jeden z największych przedstawicieli
rodziny
długowąsowatych
(Clariidae).
Zasięg występowania
Afryka
oraz azjatycka część
zlewiska
Morza Śródziemnego
(
Jordania
,
Izrael
,
Liban
,
Syria
i południowa
Turcja
).
Gatunek introdukowany
w wielu krajach Afryki, Europy i Azji. W Polsce hodowany od 1989.
Opis
Głowa szeroka i płaska, z dużym otworem gębowym w położeniu półdolnym i z 4 parami
wąsików
. Oczy małe. Tułów spłaszczony grzbietobrzusznie, trzon ogonowy spłaszczony bocznie. Długa
płetwa
grzbietowa i odbytowa, płetwy piersiowe małe. Może osiągać do 170 cm długości oraz masę ciała do 60 kg. Wykazuje dużą odporność na zmiany warunków środowiska. W naturze zasiedla wszystkie typy zbiorników z wodą słodką. Preferuje wody spokojne. Może oddychać powietrzem atmosferycznym. Ryba wszystkożerna.
Znaczenie gospodarcze
Mięso suma afrykańskiego nie zawiera
ości
i ma smak podobny do mięsa cielęcego. Pierwsze próby hodowli w Polsce podjął Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu. Szacuje się, że obecny poziom produkcji suma afrykańskiego w Polsce wzrósł z 60–80 ton w latach 90. XX w. do 200 ton rocznie.
Przypisy
- ↑
Clarias gariepinus
w: Integrated Taxonomic Information System (
ang.
)
- ↑ Grabda, E., T. Heese, 1991. Polskie nazewnictwo popularne krągłouste i ryby. Cyclostomata et Pisces. Wyższa Szkoła Inżynierska w Koszalinie. Koszalin
Bibliografia
- J. Adamek, 2005, Sum afrykański. Technologia chowu
-
Clarias gariepinus.
(
ang.
) w: Froese, R. & D. Pauly. FishBase. World Wide Web electronic publication. www.fishbase.org [dostęp 20 lipca 2009]