|
Dashi
DashiDashi (
jap.
だし, Dashi) — bulion wykorzystywany w
kuchni japońskiej
do przygotowywania zup (zobacz
zupy japońskie
). Sporządza się go z wiórków ryby
bonito
, zwanych katsuobushi oraz wodorostów
kombu
. Dashi wykorzystuje się m. in. do przygotowywania zupy
misoshiru
. Obecnie w japońskich sklepach bulion dashi można kupić w postaci esencji, pasty, kostek, bądź proszku. Bibliografia- Kordzińska-Nawrocka, Iwona: Japońska sztuka kulinarna, Warszawa 2008, str. 211-225,
- Barber, Kimiko: Kuchnia japońska, Poznań 2004,
- Tomaszewska-Bolałek, Magdalena: Tradycje kulinarne Japonii, Hanami, Warszawa 2006
- Hosking, Richard: A Dictionary of Japanese Food, Tuttle Publishing,
Inne hasła zawierające informacje o "Dashi":
Kuchnia japońska
...
Kategoria:Kuchnia japońska
...
Tempura
...
Dashi
DashiDashi (
jap.
だし, Dashi) — bulion wykorzystywany w
kuchni japońskiej
do przygotowywania ...
Miso
...
Misoshiru
...
Takoyaki
...
Udon
...
Kategoria:Potrawy z ryb i owoców morza
...
Chanat Kara Kitajów
Liao.Spis treści1 Powstanie2 Charakter państwa Kara Kitajów3 Losy państwa po śmierci Yelü Dashi i jego upadek4 Lista władców5 Przypisy6 Bibliografia PowstanieDo roku
1124
właściwie ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Dashi":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|