|
Granita
GranitaGranita - tradycyjny deser włoski (dokładniej sycylijski) mający postać na wpół zamrożonej substancji przypominającej konsystencją
lody
lub
sorbet
, robiony z wody, cukru i aromatów smakowych. Przygotowywany jest zazwyczaj w maszynie do lodów. Możliwe jest także przygotowanie w warunkach domowych. Występuje zazwyczaj o smaku pomarańczowym, cytrynowym, miętowym, migdałowym lub kawowym. W Catanii podaje się także granitę czekoladową. Wyjątkowość tradycyjnej sycylijskiej granity tkwi właśnie w składnikach nadających dany smak; sycylijskie cytryny są mniej kwaskowe, przypominają lemonki, a wśród
migdałów
zawsze znajdzie się kilka gorzkich nadających charakterystyczny posmak.
Inne hasła zawierające informacje o "Granita":
Kuchnia włoska
...
Deser
...
Granita
Granita.Granita - tradycyjny deser włoski (dokładniej sycylijski) mający postać na wpół zamrożonej ...
Kategoria:Kuchnia włoska
...
Ragnar Granit
dziedzinie fizjologii i medycyny
.Granit urodził się w rodzinie oficera leśnictwa Arthura Wilhelma Granita (urodzonego w
1871
) i jego żony Bertie Granit (
1878
). Za namową ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Granita":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|