Kiełże
KiełżeKiełże – zwyczajowa nazwa morskich i słodkowodnych, dennych
skorupiaków
z kilku rodzin w
rzędzie
obunogów
. Mają charakterystyczne bocznie spłaszczone, łukowato wygięte ciało o długości do 2 cm, w którym wyróżnić można głowę, tułów i odwłok. Na tułowiu znajdują się
odnóża
, dzięki którym zwierzę porusza się w wodzie pływając lub pełzając wśród roślin i kamieni. Kiełże żyją na dnie zbiorników wodnych, często występują masowo. Na terenie Polski, w wodach słodkich i w
Morzu Bałtyckim
, żyje około 20
gatunków
, w tym: -
kiełż zdrojowy
(Gammarus pulex),
- kiełż morski (Gammarus marinus),
- Gammarus varsoviensis
oraz kilka
gatunków obcych
,
inwazyjnych
: - Chaetogammarus ischnus,
- Dikerogammarus haemobaphes,
- Dikerogammarus villosus,
- Gammarus tigrinus – kiełż tygrysi,
- Obesogammarus crassus,
- Pontogammarus robustoides.
Kiełże są pokarmem wielu gatunków
ryb
i
ptaków
. Zamrożone lub wysuszone sprzedawane są jako pokarm dla zwierząt akwariowych i terrariowych. W literaturze polskiej, w zależności od autora, nazwy kiełże i kiełżowate opisywane są jako rodzaj
Gammarus
[1]., rodzina Gammaridae lub podrząd Gammaridea[2]. Przypisy Bibliografia
Inne hasła zawierające informacje o "Kiełże":
Kiełże
Gammarus roeseliiKiełże – zwyczajowa nazwa morskich i słodkowodnych, dennych
skorupiaków
z kilku rodzin ...
Świnka (ryba)
...
Brzana
...
skorupiak
dotąd występowanie kilkuset gatunków skorupiaków. Najbardziej znanymi są: raki, kraby, wioślarki, oczliki, Kiełże, ośliczki, stonogi.
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kiełże":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|