Przeźroczysta rakı w butelkach oraz efekt zmętnienia po dodaniu wody
Rakı (czyt. raky, z akcentem na drugą sylabę) -
turecka
wódka
o zapachu
anyżkowym
destylowana
najczęściej ze świeżych winogron (yaş üzüm rakısı), rodzynek lub z fig (incir rakısı). Zawiera 40-50%
alkoholu
. Jest uważana w Turcji za narodowy napój. Tradycyjnie podaje się ją z wodą. Po rozcieńczeniu mętnieje i staje się biała, prawdopodobnie ze względu na to jest potocznie nazywana aslan sütü, co znaczy dosłownie "lwie mleko" (aslan znaczy też silny, odważny mężczyzna, stąd aslan sütü - mleko dla odważnych mężczyzn).
Mętnienie i biały kolor powstający przy rozcieńczaniu rakı zimną wodą spowodowany jest zawartością
anetolu
- nierozpuszczającego się w wodzie zwiazku chemicznego pochodzącego z anyżu. W nierozcieńczonej rakı zawartość
etanolu
jest na tyle wysoka, że cały zawarty w niej anetol jest rozpuszczony, bądź tworzy krople o rozmiarach zbyt małych, by rozpraszać
światło
. W wyniku rozcieńczenia,
hydrofobowy
anetol wytrąca się w postaci kropel o rozmiarach do 3
mikrometrów
tworząc mętną i względnie trwałą (nie ulegającą dalszej
koalescencji
)
emulsję
. Zjawisko mętnienia rakı i innych wódek anyżowych podczas ich rozcieńczania nazywane jest
efektem ouzo
(ang.
en:ouzo effect
).[1][2]; nazwa ta pochodzi od greckiego odpowiednika rakı -
ouzo
.
Najbardziej znane gatunki to Yeni Rakı i Tekirdağ Rakısı pochodzące z
prowincji
Tekirdağ
. Sekretem ich charakterystycznego smaku jest używana do produkcji woda ze
studni artezyjskiej
w
Çorlu
. Yeni Rakı zawiera 45% alkoholu. Gatunki uznawane za najlepsze to Kulüp Rakısı i Altınbaş zawierające 50% alkoholu. Inne dostepne rodzaje raki to: Efe Rakı, Çilingir Rakı, Mercan Rakı, Fasıl Rakı, Burgaz Rakı, Ata Rakı i Anadolu Rakı.
Rakı pije się zazwyczaj z meze, czyli przystawkami. Najbardziej popularne są
melony
, biały
ser
i
ryby
. Tradycyjnie rakı rozcieńcza się chłodną wodą, można dodać kostki
lodu
. Niekiedy razem z rozcieńczoną rakı pije się inny napój w osobnej szklance. Przykładem jest şalgam- sok z rzepy i marchwi, który podaje się zazwyczaj do kebabu. Czasem razem z rakı (ale też w oddzielnej szklance) pije się
ayran
– podobno zapobiega to
kacowi
.
Inne
napoje alkoholowe
podobne do rakı:
- greckie
ouzo
- bułgarska mastika
- cypryjska zivania
- kreteńska tsikoudia
- albańska raki
- chorwacka rakija
Przypisy