Ramen
RamenRamen (
jap.
拉麺 bądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do
Japonii
przywędrował z
Chin
i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera
mięso
, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie
ryby
i
warzywa
. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Obecnie stanowi jeden z najczęściej spotykanych fastfoodów[1]. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw.
zup błyskawicznych
. Główne składnikiJapońskie słowo „ramen” pochodzi od chińskiego „lāmiàn” (拉麺), oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej, spożywanego w Chinach. Stanowi on główny składnik dodawany do zupy. Sama płynna baza natomiast przyrządzona jest na bazie wieprzowiny i wywaru z kości wieprzowych. Prócz nich w skład zupy wchodzić mogą ryby i owoce morza, warzywa (biała rzodkiew daikon, kapusta pekińska, pędy bambusa, cebula, kukurydza), wodorosty, mięso wieprzowe i drobiowe (często w formie pulpetów), gotowane na twardo jajka, nasiona sezamu. Zupa często przyprawiana jest też sosem sojowym lub (rzadko) miso[1]. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Wyróżnia się kilkadziesiąt jej typów. Do najpopularniejszych należą: - shio-ramen - stanowi najbardziej podobną do typowych, chińskich zup odmianę ramenu. Podobnie jak one jest rodzajem lekkiego, odtłuszczonego rosołu przyrządzanego na bazie kurzego mięsa lub wieprzowiny. W jej skład wchodzi głównie drób lub pulpety drobiowe, ryby, kapusta pekińska, cebula lub szczypiorek, pory i pędy bambusa;
- tonkotsu-ramen - gotowany na wieprzowych kościach. W efekcie posiada gęstą konsystencję i jest dość tłusty. Do zupy dodaje się niewielkich ilości warzyw i czasem mięsa. Często serwowany jest z pastą z nasion sezamu;
- shōyu-ramen - rosół z kurczaka, czasem z dodatkiem wieprzowiny lub wołowiny. Doprawia się sosem sojowym, przez co jest ciemniejszy od innych rodzajów. Główne dodatki to: szczypiorek, wodorosty, jajka na twardo, pędy bambusa i soi. W odróżnieniu od zup japońskich, tę odmianę często się przyprawia na ostro przez dodanie czarnego pieprzu, oleju chili lub pieprzu syczuańskiego;
- miso-ramen - silnie zjaponizowana odmiana potrawy, pochodząca z Hokkaido. Przyrządzana jest na bazie mięsa z kurczaka i ryb oraz silnie przyprawiana pastą miso. Podaje się ją wraz z dodatkiem kiełków sojowych, sezamu, cebuli, wieprzowiny, kapusty pekińskiej, białego pieprzu i czosnku[2].
Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Ramen":
Kuchnia japońska
...
Latający Potwór Spaghetti
...
Kategoria:Kuchnia japońska
...
Kategoria:Potrawy mięsne
...
Ramen
RamenRamen (
jap.
拉麺 bądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z ...
Kategoria:Potrawy z ryb i owoców morza
...
Jon Walker
urodzenia
17 września
1985
Chicago
,
Illinois
Pochodzenie
Stany Zjednoczone
Instrument
gitara basowaGatunek
rock
ZawódbasistaAktywnośćod 2006
Wytwórnia płytowa
Decaydance Records
/
Fueled by Ramen
Zespół
Panic! at the Disco
Strona internetowa
Jon Walker właściwie Jonathan Jacob Walker (ur.
17 ...
Portal:Japonia
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Ramen":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|