Undaria pierzastodzielna
Undaria pierzastodzielnaUndaria pierzastodzielna, undaria pierzasta (Undaria pinnatifida (Harvey) Suringar 1873) – gatunek
brunatnic
z rzędu
listownicowców
, szeroko wykorzystywany w
kuchni japońskiej
jako
warzywo
. W handlu znany pod lokalnymi nazwami: (
jap.
, wakame), (
chiń.
) 裙带菜
pinyin
qundaicai, (
kor.
) 미역 miyeok, z których na Zachodzie najpopularniejszą jest wakame, w Polsce ponadto wakami[2]. CharakterystykaDuży, osiadły
glon
morski o liściokształtnej, ząbkowanej
plesze
. Występuje u niej
przemiana pokoleń
z okazałym
sporofitem
(50–70 cm, maksymalnie do 3 m długości) i drobnym, nitkowatym
gametofitem
. Sporofity jednoroczne, rozwijające się od zimy do jesieni. Do podłoża przyczepione
chwytnikami
. Barwa oliwkowa. Część liściokształtna (fylloid) pierzastodzielna, część łodygokształtna (kauloid) – taśmowata, u dołu pierzasto oskrzydlona. Na fylloidzie śluzowe
gruczoły
i wytwarzane latem
zarodnie
, występujące również na oskrzydleniach kauloidu.
Zoospory
kiełkują w temperaturze 13–24 °C, a gametofity rozwijają się w temperaturze 15–23 °C, choć są w stanie przetrwać przymrozki. Optymalna temperatura dla rozwoju sporofitów to 10–20 °C, choć
zakres tolerancji
jest nieco szerszy. U gametofitów
oogamia
. Zdarzają się
mieszańce
z innymi gatunkami undarii. Liczba chromosomów: n=30[3]. Makroglon
bentoniczny
występujący na głębokości 6–12 m[2]. Pierwotnie
gatunek endemiczny
dla azjatyckiego
litoralu
Oceanu Spokojnego
(
Morze Japońskie
), obecnie
introdukowany
lub zawleczony do innych regionów[3]. Poza wybrzeżem
Chin
,
Korei
i
Japonii
, notowany m.in. w
Adriatyku
, u wybrzeży
Wielkiej Brytanii
,
Francji
,
Półwyspu Iberyjskiego
,
Holandii
,
Kalifornii
,
Meksyku
,
Argentyny
, rosyjskiego
Dalekiego Wschodu
,
Nowej Zelandii
i południowo-wschodniej
Australii
[4]. Zastosowanie KuchniaWakame stanowi codzienny składnik potraw
kuchni japońskiej
, zwłaszcza jako jeden ze składników zupy
misoshiru
. Od wieków jest hodowane w
Japonii
i
Korei
. Zdobyło sobie również pewną popularność w
USA
już w latach 60. XX wieku, w związku z ówczesną modą na
makrobiotykę
. Sprowadzano je suszone z Japonii. Obecnie dziko rosnące wakame wykorzystuje się również lokalnie w restauracjach orientalnych w Australii[5]. - Skład procentowy świeżej masy[6]
W medycynie wschodniej wakame tradycyjnie stosowano przy szeregu dolegliwości[7]. Zobacz teżPrzypisy- ↑ Adl.
The New Higher Level Classification of Eukaryotes with Emphasis on the Taxonomy of Protists
. „J. Eukaryot. Microbiol.”. 5 (52), ss. 399–451 (2005). International Society of Protistologists.
doi:10.1111/j.1550-7408.2005.00053.x
(
ang.
).
- ↑ 2,0 2,1 Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1974, s. 378.
- ↑ 3,0 3,1
Undaria Suringar, 1873: 77
(
ang.
). Algaebase. [dostęp 2010-01-11].
- ↑
Undaria pinnatifida (Harvey) Suringar
(
ang.
). Algaebase. [dostęp 2010-01-11].
- ↑
Greens straight out of the blue - Good Living - Entertainment - smh.com.au
- ↑ Zbigniew Podbielkowski: Glony. Warszawa: WSiP, 1985, s. 157. .
- ↑ Kristina Turner: The Self-Healing Cookbook: A Macrobiotic Primer for Healing Body, Minds and Moods with Whole Natural Foods 1946|isbn=0-945668-10-4
Bibliografia- Kordzińska-Nawrocka, Iwona: Japońska sztuka kulinarna, Warszawa 2008, str. 211-225,
- Barber, Kimiko: Kuchnia japońska, Poznań 2004,
- Tomaszewska-Bolałek, Magdalena: Tradycje kulinarne Japonii, Hanami, Warszawa 2006
- Hosking, Richard: A Dictionary of Japanese Food, Tuttle Publishing,
Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Undaria pierzastodzielna":
Undaria pierzastodzielna
Undaria pierzastodzielna
Systematyka
Supergrupa
:
Chromalveolata
Królestwo
:
protisty
Klad
:
stramenopile
Klasa
:
brunatnice
Rząd
:
listownicowce
Rodzina
:alariowate
Rodzaj
:undaria
Gatunek
:Undaria pierzastodzielna
Nazwa systematyczna
Undaria pinnatifida (Harv.) Suringar, 1873Illustrationes des algues du Japon. ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Undaria pierzastodzielna":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|