|
fermentacja alkoholowa
fermentacja alkoholowa - fermentacja etanolowa, enzymatyczny proces beztlenowego rozkładu sacharydów (w zasadzie heksoz) na alkohol etylowy i dwutlenek węgla, dostarczający różnym drobnoustrojom i roślinom energii magazynowanej w postaci kwasu adenozynotrifosforowego (ATP). Przebiega wg ogólnej reakcji:
C6H12O6 + 2ADP + 2Pn + 2H+ → 2C2H5OH + 2CO2 + 2ATP + 2H2O (Pn — fosforan nieorg.).
W pierwszej fazie fermentacji alkoholowej skrobia i różne heksozy kosztem 1 lub 2 cząsteczek ATP są przekształcane w fruktozo-1,6-bisfosforan. W drugiej fazie z tego związku, wg ogólnej reakcji:
C6H10O6 · 2(PO32-) + 2NAD+ + 4ADP + 2Pn → 2CH3COCOOH
+ 2NADH + 2H+ + 4ATP + 2H2O, powstaje kwas pirogronowy. W trzeciej fazie z tego kwasu przez odszczepienie CO2 tworzy się aldehyd octowy, który ulega redukcji (z udziałem NADH) do alkoholu etylowego. W komórkach zwierząt kwas pirogronowy jest redukowany do kwasu mlekowego (glikoliza). W obecności tlenu trzecia faza ulega zahamowaniu, a cały proces zwolnieniu (efekt Pasteura), gdyż kwas pirogronowy powstający w drugiej fazie jest spalany w cyklu Krebsa, znacznie wydajniejszym energetycznie. Fermentacja alkoholowa przeprowadzana przez drożdże jest wykorzystywana np. do produkcji napojów alkoholowych, przy wypieku ciasta.
Inne hasła zawierające informacje o "fermentacja alkoholowa":
Nadciśnienie tętnicze
...
Oddychanie komórkowe
mlekowego[57][58].Drugą fermentacją przeprowadzaną głównie przez
drożdże
, a także bakterie Sarcina ventriculi, jest
fermentacja alkoholowa
. Jej przebieg jest analogiczny do opisanej wyżej fermentacji zachodzącej w ...
Fruktoza
...
Fosforylacja oksydacyjna
...
Substancja psychoaktywna
...
Jöns Jacob Berzelius
...
Fermentacja
tlenowych. Przykładem jest
fermentacja octowa
przebiegająca z dostępem tlenu.Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą:
fermentacja alkoholowa
fermentacja cytrynowa
fermentacja masłowa
fermentacja mlekowa
fermentacja mannitowa
(zwana też "śluzową" lub "gumową")
fermentacja metanowa
fermentacja ...
Gorzelnia
...
Chleb
...
Wino
...
Inne lekcje zawierające informacje o "fermentacja alkoholowa":
Higiena żywienia i żywności (plansza 6)
...
Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 9)
...
44. Wybrane choroby cywilizacyjne i epidemie (plansza 8)
...
|
|
|
|