kwas glutaminowy
kwas glutaminowy (kwas 2-aminoglutarowy) - organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów białkowych.
Wzór chemiczny:
C5 H9 NO4
HOOC-(CH2 )2 -CH(NH2 )-COOH
Masa molowa:
147,13 g/mol
kwas glutaminowy
jest składnikiem strukturalnym i energetycznym neuronów
po rozpadzie daje kwas gamma-aminomasłowy
bierze udział w syntezie acetylocholiny i adrenaliny
pobudza wydzielanie żółci i soku trzustkowego
poprawia ukrwienie narządów płciowych, stymuluje wzrost i rozwój jajników, pęcherzyków Graafa i ciałka żółtego
działa na receptory NMDA (N-methyl D-aspartate), otwiera kanały wapniowe i zwiększa napływ wapnia do neuronów
w dużych dawkach powoduje jednak degenerację komórek nerwowych w wyniku otwarcia kanałów wapniowych
Właściwości fizyczne:
Stan skupienia
stały
Budowa
krystaliczna
Gęstość
1,538 g/cm3
Rozpuszczalność w H2 O
rozpuszczalny
Temperatura topnienia
205°C (rozkład)
Zastosowanie:
Kwas glutaminowy znalazł zastosowanie w leczeniu wyczerpania nerwowego, utrudnionej koncentracji i zaburzeń pamięci.
W chemii spożywczej.
Otrzymywanie:
Na skalę przemysłową otrzymuje się m.in. poprzez hodowlę bakterii z rodzaju Corynebacterium Glutamicum , Brevibacterium i Microbacterium .
Inne hasła zawierające informacje o "kwas glutaminowy":
Nadciśnienie tętnicze
...
Oddychanie komórkowe
...
Kwas fosforowy
...
Zawał mięśnia sercowego
...
Kwasy organiczne
...
Jarząb pospolity
...
Aldehyd glicerynowy
...
Towar
...
Hemofilia
...
Grupa karbonylowa
...
Inne lekcje zawierające informacje o "kwas glutaminowy":
210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10)
...
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4)
...
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3)
...