fruktoza
fruktoza - cukier owocowy, lewuloza, monosacharyd, ketoheksoza szeroko rozpowszechniona w świecie roślinnym. W stanie wolnym występuje w owocach, miodzie, nasionach, stanowi też składnik oligosacharydów (np. sacharozy) i polisacharydów (np. inuliny). Wodne roztwory fruktozy skręcają płaszczyznę polaryzacji światła w lewo, przy czym występuje zjawisko mutarotacji. Fruktoza jest bardzo słodka, stanowi łatwo przyswajalny składnik pożywienia. Jest stosowana jako środek słodzący w cukrzycy oraz w leczeniu niedomogi mięśnia sercowego.
Inne hasła zawierające informacje o "fruktoza":
Oddychanie komórkowe
mutaza fosfoglicerynianu, 9 – enolaza, 10 – kinaza pirogronianowa, 11 – 1-fosfotransferaza pirofosforan–fruktoza-6-fosforan, 12 – fosfofruktokinaza, 13 –
inwertaza
, 14 – mutaza glukozofosforanowa, 15 ...
Fruktoza
występujący w owocach i
miodzie
. Wchodzi w skład dwucukru
sacharozy
(
glukoza
+ fruktoza).Fruktoza w temperaturze pokojowej jest białą substancją krystaliczną.
Temperatura topnienia
: około 100
°C
. ...
Cukier spożywczy
stosowana jako surowiec, bezpośrednio nie spożywana,
galaktoza
jest izomerem glukozy, monosacharydem (czyli cukrem prostym),
fruktoza
zwana cukrem owocowym (ale otrzymywana ze zbóż),
maltoza
(też półprodukt).W przypadkach, kiedy ...
Glikoliza
...
Heksozy
roztworze forma łańcuchowa występuje w ilości mniejszej niż 1%.Heksozy:
glukoza
,
galaktoza
i
fruktoza
Do najbardziej znanych heksoz należą:
glukoza
(aldoheksoza)
fruktoza
(ketoheksoza).
galaktoza
...
Inwertaza
...
Aldolazy
...
Cukry proste
aldehydową
-CHO)Cukrem prostym jest m.in. pięciowęglowa
ryboza
i
deoksyryboza
oraz sześciowęglowe:
glukoza
,
fruktoza
,
mannoza
i
galaktoza
.Cukry proste mogą tworzyć
disacharydy
(dwucukry),
oligosacharydy
lub
polisacharydy
...
Fruktozo-6-fosforan
...
Miód
związków w miodzie stanowią
węglowodany
. W największej ilości
monosacharydy
:
glukoza
(~34%) i
fruktoza
(~39%). Istotnym czynnikiem wpływającym na smak miodu są
kwasy organiczne
. W ...
Inne lekcje zawierające informacje o "fruktoza":
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12)
zostają rozłożone przez odpowiednie enzymy jelita cienkiego (4) na cukry proste (glukoza, fruktoza, galaktoza) – (5).
I tak enzym maltaza rozszczepia maltozę na dwie cząsteczki ...
Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 4)
konstytucyjnymi.
Wzór sumaryczny ma postać: C6H12O6.
Glukoza jest aldoheksozą. Fruktoza, natomiast ketoheksozą.
D-glukoza
D-fruktoza
...
Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 5)
używa się wzory Fishera:
wzór
stereochemicznywzór Fisherawzór
stereochemicznywzór Fishera
D-glukoza D-fruktoza
...
|