|
amyloza
amyloza - polisacharyd, jeden z dwóch głównych (oprócz amylopektyny) składników skrobi, stanowiący ok. 20–30% jej masy. Cząsteczka amylozy jest zbudowana z jednostek D-glukozy (do 1000), powiązanych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi i tworzących śrubowo skręcony, nierozgałęziony łańcuch. W połączeniu z jodem amyloza daje charakterystyczne, intensywnie niebieskie zabarwienie. Produktem hydrolizy amylozy jest maltoza.
Inne hasła zawierające informacje o "amyloza":
Amyloza
...
Amylopektyna
...
Skrobia
...
Ryż siewny
...
Homoglikany
zbudowane z wielu cząsteczek tego samego rodzaju
monosacharydu
(
skrobia
,
glikogen
,
celuloza
,
inulina
,
amyloza
).Z chemicznego punktu widzenia homopolisacharydy należą do
homopolimerów
. Zobacz też
heteroglikany
polisacharydy
...
Węglowodany
...
amyloza
align=justify>
amyloza - polisacharyd, jeden z dwóch głównych (oprócz amylopektyny) składników skrobi, stanowiący ...
Inne lekcje zawierające informacje o "amyloza":
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 16)
...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 17)
...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 19)
...
|
|
|
|