trzcina cukrowa
trzcina cukrowa - cukrowiec lekarski, gatunek wieloletniej, silnie krzewiącej się rośliny uprawnej z rodziny wiechlinowatych (traw), pochodzący z międzyzwrotnikowej Azji Wschodniej (prawdopodobnie Nowej Gwinei). Charakterystyczną cechą jest i gruba łodyga, wysokości 3–6 m (niekiedy do 12 m), wypełniona miękiszem zawierającym 13–20% sacharozy. Liście są duże, szerokie, kwiatostan stanowi piramidalna wiecha, długości 0,5–0,8 m, o kłoskach jednokwiatowych, zaś owoc to bardzo mały ziarniak. Uprawa trzciny cukrowej była znana kilka tysięcy lat p.n.e. w Chinach, Indiach. Z łodyg otrzymywano syrop używany pocz. do celów leczniczych. We wczesnym średniowieczu Arabowie rozpowszechnili uprawę trzciny cukrowej w zachodniej Azji i krajach śródziemnomorskich, a po wyprawach Kolumba zaczęto ją uprawiać również w Ameryce Północnej. Obecnie uprawiana w licznych odmianach między 30°N a 30°S, zwłaszcza na Kubie, w Indiach, Pakistanie, Chinach, Indonezji, jako podstawowy surowiec do otrzymywania cukru (dostarcza ok. 60% globalnej produkcji cukru w świecie). Produkt uboczny to syrop cukrowy, służy do wyrobu rumu, spirytusu. Etanol z trzciny cukrowej bywa używany w stanie czystym jako biopaliwo lub jest dodawany do benzyny. Służy także do produkcji eteru, również stosowanego jako paliwo. Liście i pocięte łodygi są używane jako pasza, także do produkcji płyt drewnopodobnych oraz jako opał w cukrowniach trzcinowych. Plony wynoszą na obszarach subtropikalnych (np. w USA) 45–90 t z ha, najwyższe na obszarach tropikalnych (np. Hawaje) dochodzą do 250 t z ha. Światowa produkcja trzciny cukrowej wykazuje nieznaczną tendencję wzrostową, 2002 wynosiła 1,3 mld ton. Największym producentem trzciny cukrowej jest Brazylia (ok. 25% zbiorów świat.).
Rys. Trzcina cukrowa
Inne hasła zawierające informacje o "trzcina cukrowa":
Trzcina cukrowa
Trzcina cukrowa
Systematyka
wg
Reveala
Domena
eukarionty
Królestwo
rośliny
Podkrólestwo
naczyniowe
Nadgromada
nasienne
Gromada
okrytonasienne
Klasa
jednoliścienne
Rząd
wiechlinowce
Rodzina
wiechlinowate
Rodzaj
cukrowiec
Gatunek
trzcina cukrowaNazwa systematycznaSaccharum officinarum
L.
1753 Cukrowiec lekarski (Saccharum officinarum
L.
) – ...
Jezioro Nidzkie
...
Niegocin
...
Łuknajno
...
Torfowisko
...
Ślub
...
Szczebrzeszyn
...
Cukier trzcinowy
cukru osiągnęła 11 milionów
ton
, z czego cukier buraczany stanowił 50%. Zobacz też
trzcina cukrowa
cukier buraczany
...
Zuiderzee
...
Krzysztof Kolumb
Kolumba do Ameryki znalazły się m.in. konie i osły, bydło i świnie,
trzcina cukrowa
, krzewy winorośli i nasiona europejskich roślin uprawnych, narzędzia rolnicze i ...
Inne lekcje zawierające informacje o "trzcina cukrowa":
012. Islam (plansza 11)
...
127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26)
...
Ameryka Północna - zagadnienia społeczno-gospodarcze (plansza 15)
wytwarzane tutaj takie rośliny jak: bawełna uprawiana w USA (23% produkcji światowej), trzcina cukrowa (13%), soja (47% światowych zbiorów pochodzi z USA), sizal (19,5%), ...
|